Grootste vrachtmaatschappij bant haaienvinnen

Nieuws

Grootste vrachtmaatschappij bant haaienvinnen

05 september 2012

Cathay Pacific, 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij voor vrachtvervoer, wil geen haaienproducten meer vervoeren. De maatschappij is zich naar eigen zeggen bewust van de gevolgen voor het milieu van de handel in haaienvinnen.

“Cathay Pacific heeft beslist om niet langer haaien en haaienproducten te vervoeren die van niet-duurzame afkomst zijn”, zegt de luchtvaartmaatscahppij in een verklaring. “Er is zeer overtuigend wetenschappelijk bewijs dat dit de juiste koers is voor een bedrijf dat duurzaamheid nastreeft. Door de kwetsbare aard van haaien, hun snel dalende aantal en de impact van overbevissing, is het vervoer van haaienproducten niet langer te verzoenen met ons engagement.”

De beslissing is opvallend, want de luchtvaartmaatschappij is gebaseerd in Hongkong,  waar de vraag naar haaienvinnen bijzonder groot is.

Rijkdom en prestige

Haaienvinnensoep wordt in heel Azië, en met name in China gezien als een delicatesse. Door de opkomst van een rijkere middenklasse in China is de vraag de laatste jaren sterk gegroeid.

De soep zou rijkdom, prestige en een gezond lichaam beloven. Met de economische groei is ook de vraag naar de soep toegenomen, zozeer dat van de haaienpopulatie op aarde nog maar 10 procent over is. Ieder jaar worden er honderd miljoen gedood, waarvan driekwart voor de vinnen. Meestal worden de vinnen er door de vissers afgesneden en wordt de stervende haai teruggegooid in zee. Haaienvlees is verder niet zo veel waard.