Wat is de impact op de omgeving?

Guyana rekent zich rijk aan oliewinning

public domain (CC0)

 

De grote olievoorraden die voor de kust van Guyana zijn ontdekt, kunnen een eerste stap op weg naar rijkdom zijn voor het land. Guyana is een van de armste landen van Zuid-Amerika. De ontdekking baart echter ook zorgen: wat is de impact op de omgeving?

Oliegigant ExxonMobil heeft in de afgelopen drie jaar acht bronnen geboord met een potentiële capaciteit om binnen tien jaar jaarlijks bijna 20 miljard dollar aan olie-inkomsten te genereren.

“Voor Guyana, waar de de huidige oliesector offshore te vinden is, zijn de directe milieurisico’s met name olielekken. Maar de operaties veroorzaken ook uitstoot en seismische activiteiten kunnen invloed hebben op het zeeleven”, zegt David Singh, directeur van Conservation International Guyana. “De milieurisico’s nemen toe met het aantal bronnen in een bepaald gebied.”

Ecologische voetafdruk

Singh zegt dat toenemende milieurisico’s vragen om toenemende capaciteit om die risico’s te begrijpen en beheersen. Dat betekent onder meer dat er institutionele capaciteit ontwikkeld moet worden als de industrie zich ontwikkelt.

“Voor het maatschappelijk middenveld is het belangrijk zich te verdiepen in de industrie, bij te dragen aan goed beleid en wetgeving, en te garanderen dat de industrie en de staat verantwoording afleggen als het gaat om het milieu”, zegt hij. “We moeten ook bedrijven en initiatieven op het gebied van schone energie steunen en pogingen doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Goed voorbereid

Diverse commentatoren hebben opgemerkt dat hoge regeringsfunctionarissen op Guyana weinig ervaring hebben met het reguleren van de olie-industrie of het voeren van onderhandelingen met internationale bedrijven.

Maar de Guyaanse minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, zei eerder dat zijn land voorbereid is en capaciteit heeft opgebouwd om te kunnen omgaan met de risico’s die de olie- en gassector met zich meebrengt. Hij stelde dat Guyana er alles aan zal doen om olielekken te voorkomen en, mochten die zich toch voordoen, daar adequaat op te reageren.

“We verwachten dat als de productie start in het eerste kwartaal van 2020, we niet alleen aan de minimumstandaarden voldoen, maar al verder zijn. We kunnen tegen onszelf en de wereld zeggen dat we op alles voorbereid zijn”, zei hij.

Belize

Tyrone Hall, PhD-kandidaat aan de York University, dringt er bij milieuorganisaties in Guyana op aan om zich te verdiepen in de ontwikkelingen in Belize. Dat land had onlangs zeldzaam goed nieuws te melden: het Belizaanse deel van het Meso-Amerikaans Koraalrif, een iconisch natuurgebied, is na bijna tien jaar van de Unesco-lijst met bedreigd werelderfgoed gehaald.

Dat besluit kwam nadat Belize plannen om de olie-industrie in de omgeving van het rif de ruimte te geven, blokkeerde. “We kunnen lessen trekken uit de ervaringen in Belize”, zegt hij. “De olie-exploratie bij Guyana zal niet direct stopgezet worden, maar de milieubeweging en andere maatschappelijke organisaties hoeven zich niet in alles te schikken.”

ExxonMobil

ExxonMobil heeft tot nu toe acht ontdekkingen gedaan in de wateren van Guyana. De productie zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 beginnen met naar schatting 120.000 vaten per dag. Tegen 2022 moet dit zijn opgevoerd tot 220.000 vaten per dag.

“Met de olie-inkomsten kunnen de dromen van de Guyanese bevolking uitkomen. De levenskwaliteit voor de inwoners zal aanzienlijk verbeteren in een paar jaar tijd”, zei Trotman.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.