Hackers hebben het gemunt op Syrische regime

Nieuws

Hackers hebben het gemunt op Syrische regime

27 september 2011

Je hoeft geen sluipschutters in de Syrische steden te trotseren om mee te protesteren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Van achter hun computer zijn activisten erin geslaagd verschillende sites van de Syrische regering te kapen. "We drukken functionarissen met hun neus op de feiten", vertelt een hacker anoniem aan IPS.

De laatste aanval werd opgeëist door leden van Anonymous en RevoluSec. Maandag zouden ze de officiële sites van verschillende Syrische regeringsdepartementen hebben gehackt, waaronder de ministeries van Transport en Cultuur. Als handelsmerk posten ze op elke site karikaturen van Assad en tips hoe je onder de rader blijft van het Syrische “elektronische leger, een groep van regeringsgezinde hackers. De internetoperatie was een reactie op de aanvallen tegen sites van de activisten door dit elektronische leger.

Al Jazeera English (AJE) sprak met een van de RevoluSec-leden, in een beveiligde chatroom. “Ongeveer 24 uur geleden hebben we de officiële sites van zeven grote Syrische steden naar onze hand gezet. Meer dan 16 uur lang hebben wij het uitzicht van deze sites bepaald, wat best wel lang is. Vandaag (maandag) kozen we elf Syrische regeringssites als doelwit.”

“We werken samen met Anonymus, maar niet iedereen van RevoluSec is er lid van. Het doel van onze acties is dezelfde. Een gezonde dialoog oprichten en de bevolking informeren over de situatie. We willen de censuur en schendingen van mensenrechten aan het licht brengen. In feite stellen we alles in het werk om onze broeders en zusters in Syrië te helpen strijden voor fundamentele mensenrechten.”

Gedode Syriërs

Hoe kan het hacken van een website daarbij helpen? “We willen sensibiliseren over de wreedheden van het regime op plaatsen waar dat soms nog niet gebeurd is. Vooral op de website van steden wilden we een sterk signaal geven door het aantal gedode Syriërs bij de protesten te tonen. Zo drukken we functionarissen met hun neus op de feiten. De boodschappen zijn ook een manier om onze solidariteit met het Syrische volk uit te drukken, die de autoriteiten uitdagen goed wetend dat elke dag van protest op straat een risico op arrestatie, verdwijning en marteling inhoudt.”

Is iemand van de activisten momenteel in Syrië? “Onze groep is wereldwijd, en we werken zeker samen met Syriërs in Syrië om na te gaan wat de beste boodschap is om uit te sturen. We proberen de Syriërs ook te helpen door een link te posten met manieren om de censuur in hun land te omzeilen.”

Al jaren bezig

Hoe kan iemand zo gemakkelijk toegang krijgen tot de Syrische regeringssites? “Eerlijk gezegd zijn mensen al jaren bezig om ze te hacken. We hebben zeer  nauwkeurig de zwakke plekken gezocht, en dat bleken er uiteindelijk veel te zijn. Bovendien hebben we een team van mensen die zeer goed zijn in wat ze doen, en blijkbaar zijn de systeembeheerders in Syrië dat niet.”

“We hebben nog interessante plannen voor Syrië op stapel staan, maar wie weet valt het regime van Assad voor we het genoegen hebben om ze uit te voeren.”