Haïti ondertekent EPA

Nieuws

Haïti ondertekent EPA

Haïti ondertekent EPA
Haïti ondertekent EPA

Haïti heeft een EPA (Economisch Partnerschapsakkoord) met de Europese Unie ondertekend. Het parlement moet de ondertekening enkel nog ratificeren.

Samen met veertien andere landen van de Caraïben heeft Haïti voortaan een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, maar volgens Jos Willems, die al twee jaar in Port-au-Prince woont als communicatieverantwoordelijke van een lokale organisatie, heeft de Haïtaanse regering van eerste minister Bellerive een breed netwerk van middenveldorganisaties voorbijgestoken.
De ratificering van het partnerschapsakkoord kan in een volgende legislatuur gebeuren, in februari zijn er parlementsverkiezingen in het land.
Volgens Willems wijst het geknoei bij de voorbereidingen van die verkiezingen erop dat de voorstanders van de EPA’s als winnaars uit de bus zullen komen.

Vrijhandelszone

EPA’s (Economische Partnerschapsakkoorden) zijn akkoorden die de Europese Unie wil afsluiten met de ACS-landen (de landen van Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan). Het probleem met de EPA’s is dat sommige van de economisch zwakste landen van de wereld in één vrijhandelszone belanden met de EU, een der sterkste handelsblokken ter wereld.
De landen in zuidelijk Afrika staan bijvoorbeeld erg afkerig tegenover zo’n vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Enkel Botswana heeft al een interimakkoord met de Europese Unie ondertekend. Angola en Zuid-Afrika staan erg afkerig tegenover de akkoorden.