Handel in lichte wapens gigantisch toegenomen

Nieuws

Handel in lichte wapens gigantisch toegenomen

Handel in lichte wapens gigantisch toegenomen
Handel in lichte wapens gigantisch toegenomen

IPS

09 juni 2016

De handel in klein wapentuig is “alarmerend toegenomen” zegt een recent rapport van Small Arms Survey.

Het rapport “Trade Update 2016: Transfers and Transparency” van het onafhankelijke onderzoeksproject Small Arms Survey spreekt over een alarmerende toename van de handel in klein wapentuig zoals pistolen, geweren en lichte munitie.

Zes miljard dollar

Doelstelling 16 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), vorig jaar september door de Verenigde Naties aangenomen, gaat over de overeenkomst van de lidstaten om ongeoorloofde wapenhandel significant te verminderen tegen 2030.

‘De SDG-agenda zet hoog in op de reductie van wapenhandel als een van de voorwaarden voor duurzame ontwikkeling’, zegt Anna Alvazzi del Frate, programmadirecteur van Small Arms Survey.

Van 2012 tot 2013 klom de lichte wapenhandel echter op tot een totaalbudget van 6 miljard dollar, een toename met 17 procent of 1 miljard dollar in één enkel jaar tijd.

VS, Italië en Duitsland

De VS was de grootste exporteur en importeur van klein wapentuig: het exporteerde voor 1,1 miljard dollar tijdens de onderzochte periode.

Slechts twee andere landen overschreden de kaap van 500 miljoen dollar voor wapenexport: Italië en Duitsland.

Zestien landen exporteerden voor meer dan 100 miljoen dollar, het hoogste cijfer sinds het begin van het onderzoek in 2001.

‘De gegevens in het rapport zijn betrouwbaar maar nog niet volledig”, zegt Eric Berman, directeur van Small Arms Survey. “Transparantie over wapenhandel blijft een heikel punt en wereldwijd erg ongelijk.’

Transparantie

Volgens de Transparantiebarometer in het rapport zijn de landen die het meest transparant communiceren over hun wapenhandel Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Zuid-Afrika maakte de beste vorderingen op het vlak van transparantie.

De minst transparante landen zijn Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (UAE).

Terwijl verschillende landen uit het Midden Oosten als weinig transparant werden aangeduid, zijn ze tegelijk ook bij de grootste importeurs van lichte wapens. Het aantal geregistreerde transfers in het Midden Oosten verdubbelde van 2012 tot 2013.

De UAE werden volgens het rapport de vierde grootste importeur van kleine wapens en kenden een stijging van 71 miljoen dollar in 2012 naar 168 miljoen dollar in 2013.

Tijdens deze periode verdriedubbelde Saudi-Arabië de wapenimport van 54 miljoen dollar naar 168 miljoen dollar.