Hezbollah verklaart oorlog aan Israël

Nieuws

Hezbollah verklaart oorlog aan Israël

15 februari 2008

Hezbollah heeft de oorlog verklaard aan Israël. De oorlogsverklaring komt na de dood van Hezbollah-leider Imad Mughniyeh - een daad van Israël volgens de sjiitische beweging. Israël ontkent elke betrokkenheid, maar heeft zijn veiligheidsmaatregelen uit voorzorg verstrengd.

Hezbollah wil zich wreken op Israël voor de dood van Imad Mughniyeh. De gezochte leider kwam dinsdag om het leven bij een aanslag in de Syrische hoofdstad Damascus. De Verenigde Staten plaatsten hem op de Most Wanted-lijst na de aanslagen van 11 september 2001. Mughniyeh zou, volgens Amerikaanse bronnen, nieuwe aanslagen beramen op westerse doelwitten.

Voor Hezbollah-voorman Hassan Nasrallah bestaat er geen twijfel: Israël zat  achter de moordaanslag. Nasrallah, die ondergedoken leeft, fulmineerde zijn betoog tijdens de grote begrafenisplechtigheid van Mughniyeh die gisteren plaatsvond in Beiroet. “Als jullie [Israël] oorlog willen, laat de hele wereld het horen: is de oorlog gestart.”

**Israëlische paraatheid
**
Mughniyeh speelde een belangrijke rol binnen de militaire verzetsbeweging van Hezbollah. Zijn dood is een groot verlies voor de sjiitische militanten. “Het bloed van Mughniyeh zal hen [Israël] uit het bestaan vegen”, liet een opvallend emotionele Hezbollah-leider weten tijdens zijn betoog.

Hezbollah zou zich zelfs al volledig voorbereid hebben op de nieuwe oorlog. Israël en Hezbollah vochten een politiek conflict uit in Libanon, nadat Hezbollah  twee Israëlische soldaten had ontvoerd.
Israël heeft de moord op Mughniyeh positief onthaald maar ontkent elke betrokkenheid bij de moordaanslag. Het land heeft de veiligheidsmaatregelen van haar instellingen wereldwijd verstrengd, ook het leger bereidt zich voor op een aanval.