Holebi’s bijna gelijk voor de wet in Costa Rica

In Costa Rica krijgen homokoppels vanaf augustus dezelfde rechten op gezondheidszorg als heterokoppels. Met die maatregel is het land een pionier in Centraal-Amerika.

Costa Rica besliste dat holebikoppels die ingeschreven zijn bij de sociale zekerheid, voortaan van dezelfde medische dienstverlening kunnen genieten als heterokoppels. Koppels van hetzelfde geslacht werden tot nu toe niet erkend door de staat. Holebi’s die ingeschreven waren bij de sociale zekerheid konden daardoor geen verzekering krijgen voor hun partner.

Op 22 mei werd de hervorming goedgekeurd door de Caja Costarricense del Seguro Social (CCSS), de staatsinstelling die verantwoordelijkheid is voor het beheer van publieke ziekenhuizen en de sociale zekerheid.  

De hervorming gaat in augustus van kracht. Koppels die aanspraak willen maken op de verzekering, moeten kunnen aantonen dat ze minstens drie jaar samenwonen. Na deze hervorming wordt verwacht dat de directie van de CCSS binnenkort ook de gelijkheid op het vlak van pensioenen goedkeurt.

Groeiend bewustzijn

“Dit is een belangrijke stap en het resultaat van het groeiende sociale bewustzijn over onze problemen”, zegt activist Marco Castill, advocaat en coördinator van de beweging Movimiento Diversidad, die opkomt voor de rechten van holebi’s en transgenders in Costa Rica. “Dit betekent niet dat onze rechten al helemaal verwezenlijkt zijn, maar wel dat we in de juiste richting gaan”. Zelf wil Castillo ook zo snel mogelijk een verzekering afsluiten voor zijn partner, die momenteel werkloos is.

De verandering komt er na verschillende signalen van meer openheid in het land van 4,5 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid katholiek is. De regering van de centrumlinkse president Luis Guillermo Solís, die in mei aan de macht kwam, neemt een duidelijke positie in tegen homofobie en zet seksuele diversiteit hoog op de agenda. Op 16 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, liet de president de regenboogvlag van de holebibeweging hijsen aan het presidentieel paleis, een primeur voor Costa Rica.

Meest achtergestelde regio

In de overige landen van Centraal-Amerika ziet de situatie er minder rooskleurig uit: discriminatie van holebi’s is er dagelijkse kost. In landen zoals Honduras en Nicaragua is de meest opmerkelijke vooruitgang de oprichting van gespecialiseerde gerechtelijke instellingen die de discriminatie tegen holebi’s en transgenders moeten bestrijden. 

Centraal-Amerika is binnen Latijns-Amerika de meest achtergestelde regio op het vlak van rechten voor holebi’s en transgenders. Dat bleek onlangs nog op de Zesde Regionale Conferentie van de Internationale Associatie van Holebi’s, Trans- en Interseksuelen in Latijns-Amerika en de Caraïben, die in mei plaatsvond in Cuba.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift