Homovoetbal uit het Midden-Oosten

Nieuws

Homovoetbal uit het Midden-Oosten

Homovoetbal uit het Midden-Oosten
Homovoetbal uit het Midden-Oosten

Jef Cauwenberghs

13 augustus 2013

De derde editie van de World Outgames vond plaats van 31 juli tot 11 augustus. Deze spelen voor holebi’s leggen, eerder dan op het competitieve, de nadruk op holebitolerantie en daarbij werd er naast het sporten ook gefeest. Israëls enige homovoetbalploeg tekende ook present.

Met een brede kern van 22 spelers zijn ze aanwezig op de velden van Berchem Sport. Rainball (een verwijzing naar rainbow en football) Tel-Aviv heet hun ploeg. Alle spelers zijn Israëli en openlijk homo. Onder hen ook Tal Cohen. Een jongeman van 25 jaar die drie jaar geleden uit de kast kwam.

Gay in Israël

Het Midden-Oosten wordt in het Westen niet meteen geassocieerd met homotolerantie. Maar Israël is niet alleen het enige land waar geen moslimmeerderheid heerst, het is ook een van de weinige landen in het Midden-Oosten waar homoseksualiteit redelijk aanvaard wordt. Sterker nog, holebi’s mogen kinderen adopteren of zich kunstmatig laten insemineren. Ze kunnen een samenlevingscontract laten optekenen maar nog niet wettig trouwen. “Een compleet huwelijk voor de Israëlische staat kan nog niet en een goedkeuring van de rabbi kunnen we al helemaal vergeten”, legt Tal uit. “Wat wel mag is naar het buitenland trekken om te trouwen. Als we terugkeren is dat huwelijk ook hier geldig.”

Marinier

Toch is de orthodox-joodse kerk niet zo blij met de vrijheden van holebi’s. “Ik heb begrepen dat het geloof en de kerk hier in België nog op weinig mensen een invloed heeft. Bij ons in Israël is dat anders. Er werd onder hen laatst een peiling gehouden waaruit bleek dat slechts elf procent van de orthodox-joodse bevolking ermee zou kunnen leven mocht hun buurman een homo of een moslim zijn”, zegt Tal. Maar dat heeft hem drie jaar geleden niet tegengehouden om zich als homo te outen.

Wel maakte hij de keuze om uit de kast te komen pas na zijn legerdienst. In Israël moet elke jongen verplicht drie jaar legerdienst doen, meisjes dienen twee jaar. “Discriminatie of pesterijen op basis van geaardheid worden in het leger niet geduld. Bijgevolg zijn er een heleboel soldaten die zich outen. Toch wou ik nog even wachten. Ik zat bij de marine. Als je enkele weken met tientallen jongens in een krappe ruimte op een boot zit, verzwijg je misschien beter dat je homo bent”, vertelt hij. “Na die drie jaar heb ik me dan toch geout. Mijn vader accepteerde het niet maar mijn moeder ving me op. En al bij al ben ik blij dat ik in Israël woon. Ik voel medeleven met die jongens die straks moeten terugkeren naar Rusland.”

Rainball Tel-Aviv

Het is geen toeval dat de enige Israëlische homovoetbalploeg uit Tel-Aviv komt. Tel-Aviv werd in 2012 door de Amerikaanse website GayCities.com verkozen tot dé homostad van 2011. Ook vindt er jaarlijks een groot Gay Pride festival plaats. Rainball Tel-Aviv is populair onder homoseksuele voetballiefhebbers. De ploeg telt meer dan veertig spelers waarbij de diversiteit in leeftijd groot is. Competitie wordt onderling gespeeld aangezien er geen andere homoploegen zijn. Om naar de World Outgames in Antwerpen te komen moest de ploeg op zoek naar sponsors. Ze kon rekenen op financiële steun van de stad Tel-Aviv en de Holebifederatie van Israël.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Tekst en foto: Jef Cauwenberghs