Duits-Australisch onderzoek

Honderden miljoenen méér auto’s op de planning dan planeet nog aankan

picryl (CC0)

 

’s Werelds grootste autoproducenten plannen de bouw van 330 tot 463 miljoen auto’s méér dan de wereld kan slikken om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Dat stelt een nieuw Duits-Australisch onderzoek.

De auto’s waarover het gaat zijn voor alle duidelijkheid exemplaren met een verbrandingsmotor die volgens de onderzochte producenten nog op de planning staan.

De onderzoekers achter de studie zijn verbonden aan de Australische University of Technology Sydney (UTS), de Duitse Universiteit voor Toegepaste Industriële Wetenschappen in Bergisch Gladbach, en Greenpeace Duitsland. Samen hebben ze berekend aan welke snelheid de wereld moet overschakelen op emissievrije voertuigen om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Hun rapport definieert het aantal wagens met een verbrandingsmotor dat nog zou kunnen worden verkocht zonder dat de opwarming boven de 1,5 graad uitstijgt. Dat is volgens het klimaatverdrag van Parijs nodig om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen.

Koolstofbudget

De berekening komt uit op een totaal van 315 miljoen extra auto’s die nog mogen worden verkocht (tot 2050) om de anderhalve graad niet te overstijgen.

Ze maakten daarbij gebruik van een berekening van het wereldwijde koolstofbudget – de hoeveelheid CO2 die de wereld nog kan uitstoten om de anderhalve graad opwarming niet te overschrijden - met behulp van een klimaatmodel ontwikkeld door UTS. Ze kwamen daarbij tot een cijfer van 53 gigaton.

Dat cijfer werd vergeleken met de te verwachten productie van vier grote fabrikanten – Toyota, Volkswagen, Hyundai/Kia en General Motors – en kwantificeert de overschrijding.

De verwachte verkoop van auto’s komt uit op 645 tot 778 miljoen voertuigen. Dit is een overschot van 105 tot 147 procent bovenop het aantal auto’s dat nog “compatibel” is met de verkoop van voertuigen binnen de  norm van 1,5 graden, concludeert het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift