Hongersnood dreigt voor 1,6 miljoen Kenianen

Nieuws

Hongersnood dreigt voor 1,6 miljoen Kenianen

Miriam Gathigah

20 december 2010

Een groot deel van de Keniaanse bevolking moet dringend voedselhulp krijgen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties en andere hulporganisaties schatten dat voor 1,6 miljoen Kenianen hongersnood dreigt. Wetenschappers onderzoeken of traditionele gewassen een oplossing kunnen brengen.

Vijf miljoen van de acht miljoen gezinnen in Kenia hangt rechtstreeks van de landbouw af, zowel voor eigen gebruik als voor commerciële doeleinden. Toch is Landbouw een van de ministeries met de kleinste begroting. De regering wil 10 procent van het bruto binnenlands product aan de landbouw spenderen maar momenteel zit ze nog maar aan 3,6 procent.

De situatie is verslechterd door drastische klimaatveranderingen. De regen is niet langer betrouwbaar maar de meeste Kenianen zijn nog niet toe aan innovatieve en duurzame manieren om regenwater op te vangen.

Volgens het Kenya Food Security Meeting (KFSM), dat de voedselzekerheid moet coördineren, zijn de korte regenbuien in graasgebieden waar zware droogte heerste overvloediger geworden, maar is er sinds 2007 in het hele land een algemeen tekort aan neerslag. Daardoor is de voedselzekerheid gedaald.

Voedzame gewassen

Keniaanse wetenschappers hebben daarom het onderzoek opgevoerd naar gewassen die voedzaam zijn en in het grootste deel van het land kunnen groeien. Bij veel Kenianen is een herwaardering aan de gang van traditionele gewassen zoals Afrikaanse aubergine en koeienerwten.

Onderzoek van Mary Abukutsa Onyango, hoogleraar aan de Kenyatta-universiteit voor Landbouw en Technologie, toonde aan dat de introductie van exotische groenten als asperge en broccoli een negatief effect heeft gehad op de consumptie en commercialisering van traditionele gewassen. Die negatieve impact is zo groot dat “de traditionele gewassen pas onlangs nationale, regionale en internationale erkenning hebben gekregen bij gewassenonderzoek”, zegt Mary Abukutsa.

“Voor exotische groenten is er een markt, maar vooral bij de rijken”, zegt Nduati Kigo, die in Centraal-Kenia voor het ministerie van Landbouw werkt. “Exotische groenten zijn duur en marginaliseren dus de Kenianen die onder de armoedegrens leven, naar schatting 60 procent van de plattelandsbevolking.”