Curaçao en Nederland dreigen internationale verplichting naast zich neer te leggen

HRW: Nederland moet Venezolaanse vluchtelingen beschermen

CC Andrs Gerlotti Unsplash

 

Het Nederlandse eiland Curaçao schiet zwaar te kort in de opvang van Venezolaanse vluchtelingen. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Door de zware politieke en economische crisis in Venezuela verlaten honderdduizenden mensen het land, de grootste migratie in de recente Latijns-Amerikaanse geschiedenis. Een deel van de vluchtelingen trekt naar Curaçao, een eiland voor de kust van Venezuela.

‘Autoriteiten in Curaçao voeren raids uit tegen asielzoekers, die ze mishandelen en in onmenselijke omstandigheden voor onbepaalde tijd vasthouden’

Human Rights Watch ontving ‘geloofwaardige informatie’ dat de autoriteiten in Curaçao raids uitvoeren tegen asielzoekers, sommigen daarbij ‘verbaal en fysiek mishandelen’, en anderen ‘in onmenselijke omstandigheden voor onbepaalde tijd vasthouden zonder toegang tot advocaten.’

De mensenrechtenorganisatie kreeg ook meldingen van deportaties van Venezolaanse asielzoekers.

Geen asiel

Honderden Venezolanen hebben het afgelopen jaar asiel aangevraagd op Curaçao. ‘Maar voor zover ons bekend is, heeft de regering van Curaçao aan niemand asiel verleend.’

Volgens het internationaal recht mogen asielzoekers niet worden teruggestuurd als ze risico lopen op foltering of onmenselijke behandeling. Curaçao en Nederland dreigen die internationale verplichting naast zich neer te leggen, stelt HRW.

Curaçao hoort bij Nederland. Maar de Nederlandse regering stelt dat Curaçao als enige verantwoordelijk is voor asiel- en migratievraagstukken op haar eigen grondgebied.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift