Uitblijvende repatriëring en herhuisvesting leidt tot oplopende spanningen
Rohingya-kampen dreigen gevangenissen te worden


IPS
01 oktober 2019
Plannen van de Bengalese regering om opvangkampen voor Rohingya-vluchtelingen te bewaken met prikkeldraad, wachttorens en camera’s, zijn een schending van de mensenrechten, zegt Human Rights Watch (HRW).
Rohingya vluchtelingen in een Bengaals vluchtelingenkamp (2017). “De plannen om de kampen om de kampen te beveiligen met prikkeldraad, wachttorens en camera’s, maakt ze echter tot ‘openluchtgevangenissen’”, zegt Brad Adams, Azië-directeur van HRW.
VOA (CC0)
De mensenrechtenorganisatie stelt dat de autoriteiten de plicht hebben kampbewoners te beschermen, maar dat de veiligheidsmaatregelen hun basisrechten niet mogen schenden. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Bangladesh, Asaduzzaman Khan, zijn de maatregelen nodig omdat repatriëring naar Myanmar en herhuisvesting van de vluchtelingen uitblijven.
Een poging repatriëring in gang te zetten, strandde in augustus. Daarna namen de spanningen in de kampen toe. De mislukking kan er mogelijk toe leiden dat een deel van de ongeveer een miljoen vluchtelingen gedwongen herplaatst wordt op Bhasan Char. Dat is een afgelegen eiland in de Golf van Bengalen, dat kwetsbaar is voor cyclonen.
3G en 4G geblokkeerd
“Door de vluchtelingen af te sluiten van de buitenwereld, zet de Bengalese overheid de wereldwijde goodwill die ze verdiend heeft, op het spel.”
In de kampen zijn sinds 10 september al de toegang tot 3G en 4G-netwerken geblokkeerd. Ook werden simkaarten en mobiele telefoons in beslag genomen. Volgens de Bengalese autoriteiten is dat om criminele activiteiten tegen te gaan. Er zouden bendes betrokken zijn bij drugshandel en moord. De blokkade hindert echter ook de humanitaire bijstand, zeggen hulpverleners.
De plannen om de kampen om de kampen te beveiligen met prikkeldraad, wachttorens en camera’s, maakt ze echter tot “openluchtgevangenissen” zegt Brad Adams, Azië-directeur van HRW. “Door de vluchtelingen af te sluiten van de buitenwereld, zet de Bengalese overheid de wereldwijde goodwill die ze verdiend heeft, op het spel”, vindt hij.
Moord op politieman
De regering kondigde de plannen eerder deze week aan. Begin september adviseerde een parlementaire commissie al om een “veiligheidshek” rond de kampen te plaatsen, “zodat niemand uit het kamp kan, en er niemand van buitenaf in kan.”
Na de moord op een lokale politieman op 22 augustus, werden dertien Rohingya gedood tijdens “vuurgevechten.” Volgens een lokale politiefunctionaris waar HRW mee sprak, waren elf daarvan betrokken bij de moord op de agent.
Intimidatie
De Bengalese regering heeft vanwege de toegenomen spanningen de militaire aanwezigheid in de kampen opgevoerd. Volgens HRW voelen vluchtelingen zich hierdoor echter geïntimideerd en bedreigt, en juist niet beschermd. Vluchtelingen hebben ook gevallen van intimidatie gemeld.
“De kampbewoners alle bewegingsvrijheid ontzeggen en hun communicatie afsnijden is geen passend antwoord op de veiligheidszorgen”, zegt Adams. “De regering moet vluchtelingen beschermen die massale wreedheden zijn ontvlucht en ze niet blootstellen aan nog meer misbruik.”