Balearen kleuren groen

Ibiza en Mallorca schakelen over op 100 procent hernieuwbare energie

De regering van de Balearen heeft een wet klaar die de vier eilanden van de Balearen –Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera– tegen 2050 volledig op hernieuwbare energie moet laten draaien.

Vandaag haalt de eilandengroep slechts 2 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen. Zonnepanelen en windmolens kregen tot nog toe altijd tegenwind voor hun visuele impact op het landschap.

Madrid werkt tegen

Bijna de helft, 43 procent van de elektriciteit op de Balearen komt van de steenkoolcentrale Es Murterar, in Alcúdia op Mallorca. De regioregering wil twee van de vier eenheden in 2020 sluiten, de overige twee in 2025.

Voor de wet is een meerderheid nodig in het regioparlement, maar de centrale regering in Madrid ligt nog dwars over de sluiting van Es Murterar. Ze vreest dat de sluiting van de steenkoolcentrale de stroomprijs de hoogte zal injagen.

Madrid werkt ook aan een eigen klimaat- en energiewet en wat de regering van de Balearen wil, sluit daar niet zo mooi op aan.

Madrid werkt ook aan een eigen klimaat- en energiewet en wat de regering van de Balearen wil, sluit daar niet zo mooi op aan. 

De verwachting is dat het regioparlement de wet op de Klimaatverandering en Energietransformatie in de komende maanden goedkeurt. de wet treedt dan volgend jaar in werking. Tenzij Madrid het been stijf houdt. Dan moet het Grondwettelijk Hof zich over de wet buigen. 

Ook het verkeer wil de regioregering snel zien vergroenen. Vanaf 2025 zullen de eilanden geen nieuwe dieselvoertuigen meer toelaten, vanaf 2035 gebeurt hetzelfde met voertuigen op andere fossiele brandstoffen.

In 2050 moeten alle auto’s volledig elektrisch zijn. Autoverhuurbedrijven moet al vanaf 2020 elektrische auto’s in hun aanbod opnemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.