Illegale ivoor is meestal recent gestroopt

In beslag genomen slagtanden van Afrikaanse olifanten zijn meestal afkomstig van recent gestroopte dieren. Dat blijkt uit een nieuwe studie die het idee ondergraaft dat de illegale ivoor afkomstig zou zijn uit oude voorraden van corrupte overheden.

  • IFAW CC BY-NC 2.0 Gabonese overheid verbrandt legaal en illegaal ivoor om smokkel tegen te gaan IFAW CC BY-NC 2.0

Uit deze unieke studie blijkt dat de illegale handel vrijwel volledig wordt aangejaagd door ivoor die maximaal drie jaar oud is op het moment dat hij in beslag wordt genomen.

‘Ivoor kent een snelle doorvoercyclus. Sommige olifanten bleken gestroopt te zijn vlak voor hun slagtanden in containers werden teruggevonden’, zegt Kevin Uno, geochemicus aan de Universiteit van Colombia.

‘Dat heeft grote gevolgen voor onze schattingen van het aantal gestroopte olifanten.’

Kleinere slagtanden

Hoewel de tijd tussen stropen en inbeslagname nog steeds relatief kort is, wordt die periode wel langer.

Die trend zette in in 2011, zegt Uno, en kan erop wijzen dat smokkelaars meer tijd nodig hebben om voldoende slagtanden te verkrijgen voor verscheping, omdat er minder olifanten zijn. De slagtanden worden ook kleiner, omdat de meeste grote olifanten al dood zijn.

Minstens 21 landen hebben in de afgelopen jaren in beslag genomen ivoor vernietigd om het van de markt te houden.

Volgens natuurbeschermers is de stroperij in de afgelopen tien jaar sterk gegroeid.

Het onderzoek ondersteunt recente schattingen dat tussen 2007 en 2014 bijna 30 procent van de Afrikaanse savanne-olifanten gedood is door stropers.

Lange tijd werd aangenomen dat corrupte Afrikaanse overheden op grote schaal illegale handel in bestaande voorraden toelieten, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Minstens 21 landen hebben in de afgelopen jaren in beslag genomen ivoor vernietigd om het van de markt te houden. Zo verbrandde Kenia eerder dit jaar 105 ton ivoor.

De onderzoekers analyseerden via koolstofdatering 231 slagtanden die tussen 2002 en 2014 in beslag genomen waren in 9 landen.

Thure Cerling, hoofdauteur van de studie en verbonden aan de Universiteit van Utah, zegt te hopen dat deze nieuwe analysemethode gebruikt kan worden om de handhaving te verbeteren.

‘Soortgelijke methodes kunnen ook gebruikt worden bij ivoor van walrussen en neushoorns, schubben van schubdieren en illegaal gekapt hout.’

De studie verscheen deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.