Illegale migranten misbruikt door Mexicaanse maffia

Nieuws

Illegale migranten misbruikt door Mexicaanse maffia

Andries Tiels

19 juni 2009

Uit een rapport van de Mexicaanse commissie voor de Rechten van de Mens blijkt dat in Mexico de rechten van de illegale migranten ernstig geschonden worden. Minstens 10.000 migranten zouden tussen september 2008 en februari 2009 ontvoerd zijn.

Volgens het Nationaal Instituut van Migratie in Mexico komen er jaarlijks 140.000 Latijns-Amerikanen illegaal het land binnen in de hoop later de VS te bereiken, om daar een betere toekomst op te bouwen. Op hun tocht verkiezen ze door verlaten zones te reizen en overnachten ze vaak in open lucht. De migranten kennen de omgeving niet en mijden elk contact met de politie. Als er iets fout gaat, hebben ze niemand om een beroep op te doen.
De lokale misdaad ziet in hen dan ook gemakkelijke slachtoffers. Aan de hand van onderzoek en interviews met slachtoffers, stelt het rapport dat minstens 9758 migranten gekidnapt werden om losgeld te kunnen eisen. De ontvoerders stellen zich vaak erg agressief op en deinzen er niet voor terug marteltechnieken te gebruiken. Negen van de tien slachtoffers wordt met de dood of de dood van familieleden bedreigd als ze geen losgeld ophoesten. De losprijs fluctueert tussen de 1100 en 3600 euro. Voor alleen nog maar de vastgestelde ontvoeringen van het onderzoek betekent dit al een geschatte opbrengst van 18 miljoen euro voor de kidnappers.
Vrouwen die de hachelijke tocht door Mexico ondernemen, zijn al te vaak slachtoffer van ontvoeringen en seksueel misbruik. Zij worden verkracht, geprostitueerd, en verkocht als handelswaar in het sekscircuit. Ook zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten worden niet ontzien.

Tussen de ontvoerders, die zich te goed deden aan drank en cocaïne, bevonden zich ook agenten in uniform.

Het rapport bundelt gruwelijke getuigenissen van vele slachtoffers. “In afwachting van het losgeld verkrachtten ze me”, getuigt een jonge Salvadoraanse. “Mijn vriendin had echter geen familie die haar vrij kon kopen. Daarom schoten ze haar tweemaal in het hoofd en lieten haar drie uur bloedend voor mijn voeten liggen, gewoon om me te intimideren.”
“Wanneer ze mijn familie belden om losgeld te eisen, plaatsten ze een boormachine op mijn hand zodat mijn familie kon horen hoe ze me martelden”, getuigt een Hondurees slachtoffer. “Daarna verkrachtten ze me.”
“Ik gaf de ontvoering niet door aan de ordediensten”, verklaart een minderjarige Hondurees. “Tussen de ontvoerders, die zich te goed deden aan drank en cocaïne, bevonden zich ook agenten in uniform.”
De commissie deinst er niet voor terug om ook de veiligheidsdiensten met de vinger te wijzen. Zij zouden de illegalen vaak rake klappen geven, vernederen en afpersen met de bedreiging hen terug naar huis te sturen, van hun vrijheid en zelfs hun leven te beroven. Uit de getuigenissen van de slachtoffers blijkt dan ook hoezeer de politieagenten bij de malafide praktijken van de misdaadbendes betrokken zijn.