India en Pakistan houden vredesoverleg

Nieuws

India en Pakistan houden vredesoverleg

27 juli 2011

In de Indiase hoofdstad New Delhi vinden vandaag vredesbesprekingen plaats tussen India en Pakistan. De bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de buurlanden is gericht op het kweken van vertrouwen, het uitbreiden van de handel en het bevorderen van contacten tussen Pakistanen en Indiërs.

Salman Bashir, de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren (dinsdag) te hopen dat door de gesprekken de band tussen beide landen wordt aangehaald.

“We hebben goede redenen tevreden te zijn met onze gezamenlijke inspanningen voor vrede, stabiliteit en goede relaties tussen beide landen”, zei hij.
 
Nirupama Rao, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, verwees naar een bijeenkomst vorige maand in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. “Daar hebben we goede gesprekken gehad en die willen we nu voortzetten.”

De vredesbesprekingen tussen beide landen kwamen stil te liggen na een aanslag in Mumbai in 2008 door tien Pakistaanse mannen. Bij die aanslag kwamen 166 mensen om.

Kasjmir

India en Pakistan besloten in februari het vredesproces te hervatten. Sindsdien kwamen verschillende kwesties aan bod, inclusief de betwiste grensregio Kasjmir en de voortdurende terroristische dreiging.
 
In gesprekken voorafgaand aan de ontmoeting van vandaag, kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken overeen te gaan werken aan het kweken van vertrouwen op het gebied van nucleaire en conventionele wapens en het verbeteren van de handel en reismogelijkheden over de demarcatielijn in Kasjmir.

Chinatamani Mahapatra, hoogleraar internationale politiek aan de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Delhi, zegt dat Kasjmir de belangrijkste kwestie is van de dialoog.

“Er ligt een voorstel om de handel tussen het Pakistaanse en Indiase deel van Kasjmir te versterken”, verklaarde hij tegenover de Arabische nieuwszender Al Jazeera.
 
“Het is de bedoeling het aantal handelsdagen tussen beide regio’s uit te breiden van twee naar vier per week. Ook wordt er gesproken over het vereenvoudigen van de procedures om een vergunning voor handel te krijgen.”

Volgens Mahapatra ligt er verder een voorstel om faciliteiten, zoals telefoonlijnen, uit te breiden in de regio.