India kijkt naar klimaat in 2030

Nieuws

India kijkt naar klimaat in 2030

Keya Acharya

29 november 2010

Voor de eerste keer heeft India de impact van de klimaatverandering op zijn grondgebied tegen de jaren 2030 laten onderzoeken. Tot nog toe keek het Aziatische land verder in de toekomst.

Tegen de jaren 2030 krijgt India onder meer af rekenen met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,7 tot 2 graden Celsius, met een stijging van de zeespiegel met 1,33 millimeter per jaar en met zwaardere orkanen, stelt het rapport dat het Indiase milieuministerie heeft gepubliceerd naar aanleiding van de VN-klimaattop in Cancun.

Tot nog toe stemde India zijn klimaatpolitiek af op wereldwijde voorspellingen voor 2050. Een rapport met kortetermijnscenario’s is nuttig “omdat ze gebruikt kunnen worden om adaptatiestrategieën voor een voorzienbare toekomst te ontwikkelen”, zegt milieuminister Jairam Ramesh in het voorwoord.

“Het is de taak van wetenschappers te waarschuwen en te informeren”, zegt N H Ravindranath van het Indiase Instituut voor Wetenschap in Bangalore, een van de auteurs van het rapport. Het rapport werd opgesteld door het Indiase Netwerk voor Advies over de Klimaatverandering (Incca), dat 120 nationale onderzoeksinstellingen en meer dan 220 wetenschappers groepeert. De wetenschappers schetsten scenario’s voor landbouw, water, ecosystemen en biodiversiteit voor de verschillende regio’s in het land.

Meer vis

Een van de opvallende conclusies in het rapport is dat de visserijopbrengst voor sommige soorten zoals sardien en makreel groter zal worden. Indiase vissers zelf trekken dat in twijfel. “De westkust zal misschien meer makreel hebben, maar voor de oostkust dreigt zware vervuiling”, zegt Arjilli Dasu van de Vishakhapatnam District Fishermen’s Youth Welfare Association in de kuststad Vishakhapatnam. ” Voor de oostkust liggen geen ecologische conserveringsmaatregelen klaar, zoals het herstel van mangrovebossen. In de huidige situatie verwachten we dat de zee minstens 10 tot 15 meter de dorpen binnen zal komen.”

De hoge temperaturen zullen ook goed zijn voor de geïrrigeerde rijstteelt, voorspellen de wetenschappers. Maar de meeste Indiase landbouwers werken zonder irrigatie, en zij zullen te lijden hebben onder droogte, stelt het rapport. Ook de veestapel en de melkproductie komen onder toenemende druk te staan.

West-Ghats

Een van de gebieden die de impact van de klimaatverandering het zwaarst zal voelen, is de West-Ghats, een heuvelregio die parallel loopt met de westkust en zes deelstaten doorkruist. De temperatuur zal er volgens het rapport met 4,5 graden stijgen. De regio staat bekend om zijn biodiversiteit.

“Dit jaar bijvoorbeeld was de opbrengst van alle gewassen laag, omdat de bloei en de regen tegelijk kwamen, in de plaats van de gebruikelijke periodiciteit”, zegt Pratim Roy, directeur van de Keystone Foundation, die met plaatselijke gemeenschappen in de West-Ghats, werkt. “Het rapport benadrukt een zeer zware impact op hooglandgebieden.”