India verslaafd aan antibiotica

Nieuws

India verslaafd aan antibiotica

India verslaafd aan antibiotica
India verslaafd aan antibiotica

IPS

29 augustus 2014

In 2011 waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor de gevaren van het overmatig gebruik van antibiotica met de slogan "No action today, no cure tomorrow". In 2014 is die waarschuwing actueler dan ooit, met name in India.

Elke Indiër slikt jaarlijks gemiddeld elf antibioticapillen. Dat is goed voor 12,9 miljard pillen in 2010, een stijging met 8 miljard pillen sinds 2001. Samen met andere groeilanden, zoals Brazilië, Rusland, China en Zuid-Afrika is India goed voor 76 procent van de wereldwijde groei in antibioticagebruik.

Dat groeiende gebruik wordt steeds problematischer, want het leidt tot de ontwikkeling van resistente bacteriën. In Europa alleen al zijn die goed voor 25.000 overlijdens per jaar. Vorige maand nog waarschuwde de Britse premier David Cameron dat de wereld “teruggeworpen kan worden naar de middeleeuwen van de geneeskunde” door dodelijke, resistente bacteriën.

Economische groei

In groeilanden is het vooral de veranderende levensstijl die bijdraagt aan het veelvuldige en onzorgvuldige gebruik van geneesmiddelen. Volgens Ramanan Laxminarayan, hoogleraar aan de universiteit van Princeton, is het probleem voor India specifiek een “combinatie van een groeiend inkomen en goedkope geneesmiddelen, makkelijke toegankelijkheid zonder voorschrift en een hoge mate van infecties die beter bestreden zouden worden door hygiëne en vaccinatie.”

De mensen vergeten dat antibiotica bijwerkingen hebben en dat ze minder goed kunnen werken als je ze echt nodig hebt, zegt hij. Dat is gevaarlijk in een land waar er maar één arts per 1.700 inwoners is, en 29 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. De opkomst van een superbacterie kan er rampzalige gevolgen hebben.

“Door de vele infecties zijn we afhankelijker van antibiotica dan ontwikkelingslanden”, zegt Laxminarayan. “De impact van een supterbacterie zal daardoor ook groter zijn in dit land, waar we de nieuwere, meer krachtige antibiotica niet kunnen betalen. Het is hetzelfde als de prijs van brandstof omhogo gaat: de rijken zullen zich kunnen redden, maar armen worden hard getroffen.”

Sensibiliseren

Het Indian Initiative for Management of Antibiotic Resistance (IIMAR) moet aandacht genereren voor het probleem. “De onwetendheid en slordigheid bestaan in elke laag van de maatschappij, van zorgverstrekkers zoals artsen tot apothekers, de overheid en fabrikanten, tot en met de consument”, zegt nationaal coördinator Ashok J. Tamhankar. “Wetgeving alleen volstaat niet. Het zijnd de mensen dit delicate, persoonelijke en ethische probleem moeten oplossen. We kunnen niet leven zonder antibiotica, maar we moeten er voorzichtig mee omspringen.”

Deskundigen wijzen naar de schadelijke alliantie tussen geneesmiddelenbedrijven en artsen, die leidt tot een overdreven voorschrijfgedrag voor aandoeningen die op andere manieren aangepakt kunnen worden.

De verkoop van geneesmiddelen in India was in 2012 goed voor 22,6 miljard dollar, een cijfer dat tegen 2016 tot 27 miljard kan groeien. Deskundigen pleiten voor protocollen voor alle ziekenhuizen en gezondheidscentra rond het voorschrijven van antibiotica. Ook een waarschuwing op de verpakking, zoals op pakjes sigaretten, kan de consument sensibiliseren.