Indianen in de clinch met Benetton

Nieuws

Indianen in de clinch met Benetton

Marcela Valente

20 augustus 2004

De Mapuche-indianen in Patagonië gaan in de tegenaanval tegen de Italiaanse kledingfabrikant Benetton. Dat bedrijf verwierf tegen de zin van de Mapuche 970.000 hectare land in het zuiden van Argentinië. Nu blijkt dat er goud gevonden werd op één van de terreinen die de Mapuche moesten afstaan, eisen ze hun land terug.

Het eigendomdispuut tussen de indianen en de kledingfabrikant draait om honderdduizenden hectaren verspreid over talrijke dossiers. Maar de jongste maanden is het vooral een lap grond van 250 hectaren in het gemarginaliseerde heuvelland van Cordón de Leleque in de zuidelijke provincie Chubut die de gemoederen verhit. In mei kende een rechtbank het land formeel toe aan Benetton. Het Italiaanse bedrijf heeft het eigendom verworven na de overname van de Compañía de Tierras Sud Argentino. Het ging echter om een omstreden erfenis: eeuwenlang woonden er Mapuche, tot de Argentijnse regering het land in de 19de eeuw verpakte als een ‘geschenk’ aan de Compañía de Tierras.

11 de Octubre, een belangengroep van de Mapuche en Tehuelche, zegt nu te weten waarom Benetton zoveel land kocht in het zuiden van Argentinië. Volgens de inheemse lobbygroep zoekt Benetton er naar mineralen en goud, terwijl de kledingfabrikant beweerde dat ze het land aankochten uit ecologische overwegingen.

De Compañía Minera Sud Argentina, opgericht in 2003, heeft op ten minste 140 locaties naar goud geboord in Cordón de Leleque, zei Mauro Millán van 11 de Octubre gisteren (donderdag) op een persconferentie. Dat mijnbouwbedrijf heeft zijn kantoren in hetzelfde gebouw als Benetton en de firma’s hebben overlappende bestuursraden. De belangengroep toonde een kaart waarop de boringen waren uitgevoerd. Dit bewijst dat het Benetton niet gaat om schapen fokken en het heraanplanten van bossen, maar om mineralen.

Er leven enkele tienduizenden Mapuche in Patagonië. Het gros van hen kan niet bewijzen dat het land waarop ze wonen van hen is. De Argentijnse grondwet stelt niettemin dat inheemse groepen recht hebben op het land waar ze traditioneel wonen. Dat grondwettelijke principe wordt echter niet uitgevoerd in de praktijk: 94 procent van de indianen bezit geen eigendomsakte.

Begin deze maand erkende een rechtbank in de provincie Río Negro wel het eigendomsrecht van de Mapuche. Een grootgrondbezitter die aanspraak maakte op een land waar een Mapuche-familie woonde, werd in het ongelijk gesteld. De rechter argumenteerde dat de familie deel uitmaakte van de gemeenschap van de Kom Kiñé Mu, die al in het gebied woonden nog voor Argentinië werd opgericht. (MM/ADR)