Indiase goudkoorts bedreigt economische groei

Nieuws

Indiase goudkoorts bedreigt economische groei

Peter Dhondt

05 september 2011

Indiase economen vrezen dat de neiging van hun landgenoten om massaal in goud te beleggen, de economische groei in hun land kan doen afnemen. Ook de handelsbalans verslechtert erdoor. Na olie is goud intussen al het belangrijkste importartikel in India.

Volgens de Wereldgoudraad voerde India, altijd al een topimporteur, van april tot juni dit jaar 60 procent meer goud in dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2010 was India met 963 ton al goed voor bijna een derde van de totale goudaankopen in de wereld. Indiase gezinnen zitten intussen op een berg van 18.000 ton, de grootste voorraad ter wereld.

Verspilling

Overal ter wereld beschouwen mensen goud als een veilige belegging nu de dollar en de euro wankelen en de kans op een nieuwe internationale economische crisis de aandelenkoersen onder druk zet. Maar de uitgesproken goudhonger van de Indiërs dreigt de groei van de Indiase economie te vertragen. “Geld dat wordt omgezet in goud is voor het grootste deel verspild, want het wordt alleen opgepot en tegelijk onttrokken aan het financiële systeem”, zegt Abheek Barua, hoofdeconoom van de Indiase HDFC Bank, in een interview met de India Times.

Dat is af te lezen van sommige cijfers. In het begrotingsjaar 2009-2010 spaarden de Indiërs 12,1 procent van hun inkomen in aandelen, obligaties en andere “productieve” beleggingen; in 2010-2011 was dat aandeel teruggevallen tot 9,7 procent. Dat Indiërs nu meer sparen door goud te kopen, kan zich wel degelijk negatief uitwerken op de economische groei, zegt onder meer Indranil Pan, hoofdeconoom van de Kotak Bank. “Maar hoe groot het verlies zal zijn, is moeilijk in te schatten.”

India moet veel goud invoeren, en dat verslechtert tegelijk ook de handelsbalans – het verschil tussen wat een land verdient met de uitvoer en verliest aan goederen en diensten die het in het buitenland aankoopt.

Kapitaalvlucht

Sommige economen klinken wel voorzichtiger. “Voor het ogenblik komen grote investeringen niet echt van de grond, en dus is de verwijzing naar ontoereikende spaartegoeden nu niet noodzakelijk correct”, zegt Pronab Sen, een lid van de Planningscommissie van de Indiase regering. “Na verloop van tijd kan er wel een probleem opduiken.”

Voorlopig blijven ook de economische prestaties van India nog erg goed, terwijl ook de prognoses geen zorgen baren. India lijkt dit jaar op een economische groei van meer dan 7,5 procent af te stevenen. Voor 2012 achtte de Wereldbank begin dit jaar een groeicijfer van 8,7 procent mogelijk.

Sommige critici in India vinden de waarschuwingen over de beleggingen van gewone Indiërs ongepast. Ze wijzen erop dat de elite elk jaar heimelijk miljarden naar het buitenland versluist. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Global Financial Integrity (GFI) heeft India sinds 1947 213 miljard dollar (150 miljard euro) verloren aan die kapitaalvlucht.