Indiërs bang voor transgene aubergine uit Bangladesh

Nieuws

Indiërs bang voor transgene aubergine uit Bangladesh

Indiërs bang voor transgene aubergine uit Bangladesh
Indiërs bang voor transgene aubergine uit Bangladesh

Ranjit Devraj

28 november 2013

Indiase activisten die hun regering wisten over te halen de introductie van genetisch veranderde brinjal (aubergine) uit te stellen, zijn bang dat transgene aubergines uit buurland Bangladesh besmetting zullen veroorzaken.

“India en Bangladesh delen een lange, poreuze grens en transgene aubergine-varianten kunnen eenvoudig de grens overgebracht worden”, zegt Suman Sahai, directeur van Gene Campaign, een organisatie in Delhi die zich bezighoudt met het bewaren van genetisch materiaal en inheemse kennis.

Transgene aubergine heeft een gen van een bodembacterie en is daardoor niet vatbaar voor bepaalde ziekten. Het Amerikaanse Monsanto, dat de patenten heeft op transgene brinjal, vermarkt de zaden via Mahyco, een Indiaas dochterbedrijf.

Sahai zegt dat de Bengalese autoriteiten strikte regels hebben opgelegd aan de transgene gewassen. Maar volgens hem is er op lange termijn toch een reëel gevaar dat Indiase aubergine-varianten op natuurlijke wijze besmet raakt met de transgene variant.

Streng toezicht

Volgens het Bengalese Landbouwonderzoeksinstituut (BARI) wordt de transgene variant onder streng toezicht geteeld. Boeren krijgen eerst een training in veilig werken en de aubergines worden, als ze de markt op gaan, duidelijk gelabeld. De Coalition for a GM-Free India vindt die maatregelen echter onvoldoende. Zij wil van de Indiase overheid de garantie dat er geen illegaal of onbedoeld verkeer van zaden of gewassen is over de grens.

“We willen een verbod op de import of het vervoer van transgene gewassen, fruit, zaden en voedsel van brinjal en gerelateerde soorten die zelfs maar het minste gevaar van besmetting met zich meebrengen”, stelde de coalitie vorige maand in een open brief aan de Indiase minister van Milieu en Bossen.

Volgens Chitra Devi van het Indiase Nationale Bureau voor Plantaardige Genetische Middelen, kan de structuur van de bloem van de aubergine voor snelle kruisbestuiving zorgen. “Besmetting met de bacteriële genen uit de transgene variant kan snel gebeuren en is onomkeerbaar”, zegt ze.

Met dat argument werd in 2010 met succes aangestuurd op een moratorium op de teelt van transgene aubergine in India. De teelt van transgene voedselgewassen in India werd in juli nog verder vertraagd. Toen adviseerde een commissie, benoemd door het Indiase hooggerechtshof, een verbod van tien jaar op alle veldproeven met transgene voedselgewassen. “Afgaand op een onderzoek van de veiligheidsdossiers, is het duidelijk dat er grote hiaten zijn op het gebied van regulering”, stelde de commissie.

Het Indiase hooggerechtshof bezint zich nog op de argumenten van voor- en tegenstanders van een moratorium.