'Indonesië telt 1 miljoen problematische drugsgebruikers'

Indonesië executeerde vorige week acht tot de dood veroordeelde drugssmokkelaars. ‘We doen dit om ons land te beschermen tegen de gevaren van drugs’, verklaarde de Indonesische procureur-generaal Prasetyo. Hoe groot is het drugsprobleem waar Indonesië mee kampt?

© Ben Belske

De Indonesische overheid treedt onder bewind van president Joko Widodo hard op tegen drugs en veroordeelt bijna zonder uitzondering iedere drugsdealer tot de doodstraf.

Indonesië voerde in 2015 al half zoveel executies uit als in de afgelopen 15 jaar. De teller voor 2015 staat op 14 executies; tussen 1999 en 2014 waren er in totaal 27.

Ondanks toenemende internationale druk, blijft Widodo ongenadig oorlog voeren tegen drugs.

Xtc en heroïne

Indonesië kent een lange geschiedenis van drugsgebruik. Decennialang ging het alleen om cannabis, maar in de jaren negentig deden ook methamfetamine, xtc en heroïne hun intrede. Methamfetamine is een goedkopere en versterkte vorm van speed.

 De regering wil naar eigen zeggen niet langer machteloos toekijken hoe steeds meer inwoners ten prooi vallen aan drugsgebruik.

‘Ons laatste onderzoek in 2010 wees uit dat cannabis de populairste drug blijft, op de voet gevolgd door methamfetamine’, zegt David Dadge, woordvoerder van het VN-kantoor van Drugs en Misdaad (UNODC).

De regering wil naar eigen zeggen niet langer machteloos toekijken hoe steeds meer inwoners ten prooi vallen aan drugsgebruik. Door drugsdealers met de doodstraf te berechten, tracht president Widodo de in- en uitvoer van drugs ingrijpend terug te dringen.

Indonesië telt op dit moment meer dan 4 miljoen drugsgebruikers. Dat is ongeveer twee procent van de bevolking. Gemiddeld sterven 33 Indonesiërs per dag aan de gevolgen van drugs, en het aantal HIV-besmettingen door naalden blijft toenemen. Dat blijkt uit cijfers van het anti-drugsagentschap in Indonesië, de BNN.  

Dadge nuanceert die cijfers echter. ‘Het laatste onderzoek wees uit dat Indonesië “maar” 1 miljoen problematische drugsverslaafden telt’, verklaart Dadge. ‘In de cijfers van BNN zijn ook 1,6 miljoen occasionele gebruikers en 1,4 miljoen regelmatige gebruikers meegeteld. Dat creëert een vertekend beeld.’

© Cabrera Photo

Gemiddeld sterven 33 Indonesiërs per dag aan de gevolgen van drugs.

Drugslabs

De drugs in Indonesië is meestal afkomstig uit andere Aziatische landen zoals China en Indië, maar soms ook uit Nederland en Zuid-Afrika.  

Indonesië herbergt zelf ook enkele drugslabs waar grote hoeveelheid ecstasy en methamfetamine geproduceerd wordt. Bijna alle ecstasy die in 2010 in Azië circuleerde was afkomstig uit Indonesië. Dat valt te lezen in het EU Drug Market Report van 2013, een publicatie van het Europees Waarnemingscentrum voor  Drugs- en Drugsverslavingen (EMCDDA).

Dadge onderstreept wel dat het ‘probleem in Indonesië wellicht niet groter is dan dat van andere landen in dezelfde regio’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.