Inwoners Caïro kunnen weer ademhalen

Nieuws

Inwoners Caïro kunnen weer ademhalen

Peter Dhondt

09 november 2009

De zware smog die Caïro de voorbije jaren in oktober en november plaagde, is dit jaar veel minder erg. Steeds meer Egyptische boeren composteren hun rijststro in plaats van het zoals vroeger te verbranden. Critici vinden wel dat de overheid nog veel te weinig doet om de andere bronnen van de luchtvervuiling in Caïro aan te pakken.

De rijsttelers in Egypte produceren elk jaar ongeveer 3 miljoen ton stro. Het merendeel daarvan werd vroeger verbrand. De boeren in de omgeving van Caïro droegen daarmee bij tot de “zwarte wolk” die elke herfst dagenlang over de Egyptische hoofdstad hangt. De smog zorgt bij veel stedelingen voor zware ademhalingsproblemen. Sommige inwoners gebruiken op de slechte dagen maskers om longschade te voorkomen.

Compost in plaats van rook

Maar volgens het Egyptische ministerie van Milieu was Caïro dit jaar nog maar 40 uur bedekt door de verstikkende deken, tegenover 190 uur vorig jaar. Het VN-nieuwsagentschap IRIN zegt dat er in Egypte talloze composteringsfabriekjes uit de grond zijn gestampt. Die zetten rijststro en ander oogstafval om tot grondverbeteraar. De Egyptische regering vangt op die manier twee vliegen in één klap: de luchtkwaliteit verbetert en de boeren hebben een alternatief voor dure kunstmest.
Andere bedrijven maken biogas en veevoer uit rijstro, en een deel van het oogstafval gaat naar papierfabrieken. Sommige Egyptenaren bouwen intussen ook met strobalen.
Sceptici zeggen wel dat de lucht in Caïro nooit echt goed zal worden als er niet meer wordt ondernomen tegen de uitlaatgassen van de aanzwellende autovloot in de stad. Dit jaar worden er ook veel groenten- en fruitresten verbrand in de straten van Caïro. Dat is een gevolg van het massale afslachten van varkens in mei. Dat gebeurde uit angst voor de griepvirussen die varkens zouden kunnen overdragen.