Inwoners Gaza zitten klem door Sinaï-incident

Nieuws

Inwoners Gaza zitten klem door Sinaï-incident

Inwoners Gaza zitten klem door Sinaï-incident
Inwoners Gaza zitten klem door Sinaï-incident

Jillian Kestler-D'Amours

22 augustus 2012

De 1,6 miljoen inwoners van Gaza zijn de dupe van de recente aanval op een militaire basis in Sinaï, zeggen mensenrechtenorganisaties. De Egyptische autoriteiten besloten na het incident de Rafah-grensovergang en smokkeltunnels tussen Egypte en Gaza af te sluiten.

“Tot nu toe is nog niet duidelijk of er iemand uit Gaza bij deze misdaad betrokken is geweest”, zegt Wael Al-Qaraa van de Associatie voor Mensenrechten Al Dameer uit Gaza. “Maar er werden na de aanslag direct strafmaatregelen genomen. De burgers, de inwoners van Gaza, zijn daar de dupe van.”

Op 5 augustus werden zestien Egyptische grenswachten in de noordelijke Sinaï gedood door gewapende mannen, die daarna de Israëlische grens bestormden. Egypte heeft honderden militairen naar de grens gestuurd om militante groepen in bedwang te houden. Niet eerder in de afgelopen tientallen jaren was het Egyptische leger zo sterk vertegenwoordigd in de regio.

Smokkeltunnels

Na de aanslag werd de nabijgelegen Gazastrook vrijwel volledig verzegeld. De grensovergang bij Rafah ging dicht, met als gevolg dat honderden Palestijnen aan beide zijden strandden. Tussen 10 en 13 augustus ging de grens open om Palestijnen naar huis te laten terugkeren, en op 14 augustus ging de grens kort open om verkeer van beide zijden door te laten.

Normaal gesproken passeren dagelijks ongeveer 800 mensen de grens bij Rafah. De Egyptische autoriteiten hebben inmiddels aangekondigd visumhouders, studenten en mensen met een medische indicatie te zullen doorlaten.

Honderden smokkeltunnels naar Gaza werden ook gesloten, volgens de autoriteiten om te voorkomen dat de daders via die tunnels zouden vluchten. Via de tunnels worden noodzakelijke goederen naar Gaza gebracht.

De Palestijnen vrezen dat het sluiten van de tunnels op korte termijn zal leiden tot voedsel- en brandstoftekorten, plagen waar ze al een jaar mee te maken hebben.

“Op dit moment is er nog genoeg voedsel, maar dat kan binnen een week veranderen. Gaza is voor 70 procent afhankelijk van de smokkelroutes”, zegt Khalil Shaheen van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) in Gaza.

“De tunnels waren een illegale oplossing voor een uitzonderlijke situatie, maar inmiddels zijn we er afhankelijk van geworden.”

De Gazastrook staat onder strikte Israëlische controle sinds 2007, het jaar waarin de islamitische beweging Hamas aan de macht kwam.