iPad voor ontwikkelingslanden

Nieuws

iPad voor ontwikkelingslanden

Joren Gettemans

28 mei 2010

Terwijl de iPad in het Westen een echt luxeartikel is, ontwikkelt de organisatie OLPC een gelijkaardig toestel voor kinderen in ontwikkelingslanden. Eind dit jaar moet een werkend prototype klaar zijn, voor minder dan 100 dollar (80 euro).

OLPC, voluit One Laptop Per Child, wil de kenniskloof met ontwikkelingslanden overbruggen door kinderen in die landen van goedkope computers te voorzien. De organisatie verdeelde al twee miljoen laptops, en wil nu een tablet-pc ontwikkelen naar het voorbeeld van de populaire iPad van Apple.
De XO3, zoals de tablet zal heten, moet begin volgend jaar klaar zijn en mag niet meer dan 80 euro kosten. De hippe designer Yves Behar tekent opnieuw voor het ontwerp, dat over een aanraakscherm en trilfunctie zal beschikken.

Kritiek

Maar OLPC krijgt ook kritiek omdat het zijn beloftes ook met deze tablet niet helemaal nakomt. De organisatie had vorig jaar een volledig plastic tablet beloofd die beter bestand is tegen gebruik in ontwikkelingslanden, waterbestendig is en een veel snellere processor heeft, maar die beloftes zijn afgezwakt.
“Vanaf dag één heeft deze organisatie te veel beloofd en te weinig gepresteerd”, zegt Michael Gartenberg, analist van Altimeter Group in het tijdschrift Forbes. Zo haalde OLPC met de eerste XO-laptop nooit het prijsdoel van 100 dollar – de laptop kost momenteel 172 dollar. Er zijn er weliswaar twee miljoen verkocht, maar ook dat streefdoel lag veel hoger.

Netbooks

Nicholas Negroponte, de initiatiefnemer van het project en vermaard professor aan het Massachusetts Institute of Technology, verdedigt zich. Hij geeft toe dat er minder laptops verkocht zijn dan verwacht, maar maakt zich sterk dat de originele XO-laptop een hele nieuwe klasse van netbooks (mini-laptops) heeft doen ontstaan.
De XO was inderdaad de eerste computer die niet sneller, groter of meer functioneel probeerde te zijn dan de concurrenten, maar precies het omgekeerde deed: een simpele computer bouwen voor veel minder geld. En een heel segment zogenaamde netbooks volgde dat voorbeeld, en dat zorgde ook in ontwikkelingslanden voor meer toegankelijke computers voor jongeren, zegt Negroponte. De nieuwe XO3 kan precies hetzelfde doen voor tablet-pc’s.