Iraaks-Koerdische scholen openen de deuren voor vluchtelingen

Nieuws

Iraaks-Koerdische scholen openen de deuren voor vluchtelingen

Iraaks-Koerdische scholen openen de deuren voor vluchtelingen
Iraaks-Koerdische scholen openen de deuren voor vluchtelingen

Annabell Van den Berghe (IPS)

08 oktober 2014

Door de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn in Iraaks Koerdistan 700 scholen tijdelijk omgevormd tot vluchtelingenkamp. Voor een half miljoen kinderen is het nieuwe schooljaar nog steeds niet begonnen.

‘In tien minuten tijd hebben we onze woning verlaten’, zegt Kamal Faris (33), die samen met zijn hele familie de dreiging van IS in zijn dorp Sareshka in de Iraakse Koerdische Autonome Regio, ontvluchtte.

De opmars van IS in het deel van Koerdistan dat zich in noordelijk Irak bevindt, heeft het aantal vluchtelingen doen toenemen. Over het algemeen wordt hun aantal nu geschat op 1,8 miljoen.

Een minderheid van deze vluchtelingen heeft onderdak gevonden bij familie en vrienden in veiliger steden, maar de meesten, zoals de familieleden van Kamal Faris, werden van de ene dag op de andere vluchteling.

Gezichtjes bleek van angst

‘Met z’n tienen zaten we in een kleine Opel en reden weg zo snel als we konden. We hebben al onze bezittingen achtergelaten’, zegt Faris, terwijl hij naar de sandalen aan zijn voeten wijst, om aan te tonen dat het enige wat hij nog bezit, de spullen zijn die hij draagt.

‘De kinderen zaten bij elkaar op schoot op de achterbank, hun gezichten bleek van angst. Alles in mij deed pijn om hen zo te moeten zien.’

De bestemming was de stad Erbil, waar de familie sinds hun vlucht, nu een maand geleden, verblijft in basisschool Ishtar. Die werd afgelopen zomer tot vluchtelingenkamp omgevormd. ‘Wij dachten dat dit een tijdelijke oplossing was zolang de school gesloten was voor de vakantie’, zegt Wazira, de vrouw van Faris.

Maar ondertussen zit de familie er nog steeds. Het gevolg is dat deze school, net zoals 700 andere scholen die in de Iraakse Koerdische Autonome Regio dienst doen als vluchtelingkamp, de deuren niet kon openen toen drie weken geleden het nieuwe schooljaar begon.

Niet naar school

‘Ondanks de inspanningen van de autoriteiten, hebben deze kinderen geen toegang tot onderwijs’

Tot op vandaag heeft de Iraakse regering geen oplossing gevonden om de scholen te ontruimen en open te stellen voor leerlingen. Het resultaat is dat meer dan een half miljoen kinderen er momenteel niet naar school gaan.

‘Ondanks de inspanningen van de autoriteiten, hebben deze kinderen geen toegang tot onderwijs’, zegt Tina Yu van Save the Children in Irak. Ze is bezorgd en denkt dat de situatie nog weken of zelfs maanden kan voortduren.

De Verenigde Naties stellen in een verklaring dat alle humanitaire hulporganisaties tot het uiterste moeten gaan om de regering te helpen om een oplossing te vinden voor de winter begint. Voor de vluchtelingen valt dat woord winter zwaar. ‘Wij willen gewoon naar huis, zo snel als mogelijk’, zegt Wazira.