Iraakse baby's misvormd door Amerikaanse wapens

Nieuws

Iraakse baby's misvormd door Amerikaanse wapens

Ali al-Fadhily en Dahr Jamail

13 juni 2008

Pasgeboren baby's in Fallujah vertonen kenmerken van ziekte en misvorming op een niet eerder vertoonde schaal, zeggen dokters en inwoners van de stad. Ze wijten het aan de Amerikaanse bombardementen.

In het Iraakse Fallujah werden de voorbije jaren veel zieke en misvormde kinderen geboren, zeggen dokters en inwoners van de stad. Ze wijten het aan de Amerikaanse bombardementen van 2004.
Het aantal ziektes en sterfgevallen onder pasgeborenen is gestegen nadat Amerika zogenaamde “speciale wapens” had gebruikt bij de twee massale bombardementen op Fallujah, in 2004. Na aanvankelijke ontkenningen gaf het Pentagon in november 2005 toe dat er witte fosfor was gebruikt, een beperkt toegestane brandbare stof.
Daarbij kwam ook nog de munitie met verarmd uranium. Amerika heeft er in Irak tot nog toe 1200 ton van gebruikt, zegt het Pentagon. Volgens veel dokters is dat de oorzaak van de enorme toename van kankergevallen, zowel onder Irakezen als onder Amerikaanse veteranen van de beide Golfoorlogen.

Misvormd

“We zagen alle kleuren van de regenboog uit de ontploffende granaten en raketten komen”, zegt Ali Sarhan, een 50-jaar oude leraar die de beide Amerikaanse belegeringen in 2004 overleefde. “Ik zag lichamen direct na de bommen veranderen in verkoolde botten. Later hoorden we dat het fosfor was. Maar het ergste is dat veel van onze vrouwen hun baby’s verloren en dat sommige kinderen misvormd ter wereld kwamen.”
“Ik had twee kinderen met een hersenbeschadiging”, zegt de 28-jarige Hayfa’ Shukur. “Mijn man is in 2004 gevangen genomen door de Amerikanen, dus ik moest zelf met mijn kinderen naar ziekenhuizen en klinieken. Ik heb al ons spaargeld besteed, en veel geld geleend, maar ze zijn gestorven.” Dokters hebben haar verteld dat het aan de wapens lag, “maar niemand van hen had de moed om me een geschreven rapport te geven.”
“Er werden veel baby’s geboren met ernstige afwijkingen”, zegt een pediater op voorwaarde van anonimiteit. “Er waren veel hartdefecten, hazenlippen, misvormde ledematen en kinderen met het syndroom van Down. Sinds het bloedbad in november 2004 kwam we alle symptomen van giftige stoffen tegen.”

Geen cijfers

De voorbeelden zijn anekdotisch. Er is geen diepgaand onderzoek gedaan, er zijn geen officiële cijfers. Het Algemeen Ziekenhuis in Fallujah wil geen statistieken geven. Eén dokter wil praten – maar ook anoniem, uit angst voor represailles van de regering. “Gif en radioactief materiaal kunnen zorgen voor miskramen en aangeboren afwijkingen”, zegt hij. “Het komt veel voor, maar de regering doet niets.” Door een gebrek aan materiaal en toestellen kunnen veel gevallen niet goed worden behandeld.
Het Rode Kruis uitte eind mei zijn zorg over de beperkte medische voorraden in de ziekenhuizen van Bagdad en Basra en over de watervoorziening in bepaalde gebieden. Er is een groot tekort aan medicijnen en goede apparatuur, maar ook aan dokters. Die zijn gedood of gevlucht. De regering heeft voor 2008 een zorgbudget van slechts 15 euro per inwoner. Voor de misvormde baby’s is dat in elk geval niet genoeg.