Iran arresteert studenten vanwege cartoons

Nieuws

Iran arresteert studenten vanwege cartoons

Kimia Sanati

11 mei 2007

Minstens zeven studenten van de Technische Amirkabir Universiteit (AUT) zijn gearresteerd vanwege de publicatie van een cartoon van de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei in universiteitskranten tien dagen geleden. Alle studentenbladen zijn inmiddels verboden door de autoriteiten van de universiteit.

De betrokken studenten beweren in een verklaring dat ze in de val gelokt werden. Volgens hen zijn de kranten vervalst en werden hun namen en logo’s misbruikt.

Een paar maanden geleden werd de Iraanse president Ahmadinejad tijdens een bezoek aan de universiteit uitgejouwd door boze studenten. Ze staken ook een afbeelding van de president in brand. “De hardliners op de universiteit wachten sindsdien op een gelegenheid om wraak te nemen”, zegt een studente die anoniem wil blijven. “Het hoofd van de universiteit is een aanhanger van Ahmadinejad, hij voert het overheidsbeleid door op de universiteit en steunt de hardliners op alle mogelijke manieren.”

De hardliners onder de studenten eisen sancties tegen de verantwoordelijken voor het bewuste artikel met de cartoon en een “culturele revolutie” die Iraanse universiteiten moet schoonvegen van dissidente studenten.

De prestigieuze Amirkabir Universiteit werd in 1958 opgericht en telt ongeveer 7.000 studenten. Niet alleen op deze universiteit, maar ook op ander universiteiten heerst onrust sinds Ahmadinejad aantrad in 2005. Na zijn komst nam de druk op studentenvakbonden toe, er werden regelmatig activistische studenten gearresteerd en professoren die zich niet voldoende aanpasten of politiek betrokken waren, werden onder druk gezet.

“De hardliners voelen zich bedreigd door radicale studentenbewegingen”, zegt een analist in Teheran die niet met naam genoemd wil worden. Sinds april is sprake van een golf van arrestaties onder studenten, inclusief de arrestatie van vijftien studenten van de Mazandaran Universiteit en drie van de AUT.

“Studenten moeten er alert op zijn dat ze geen situaties creëren die hardliners een excuus geven om actie te ondernemen. Ze zijn er bewust op uit”, zei Mehdi Karrubi, een hervormingsgezinde leider van de Etemad Melli Partij, tijdens een bijeenkomst op de Mazandaran Universiteit tegen persbureau ILNA. Een aantal studenten van die universiteit werden gearresteerd na een protest op 14 april. Dat protest was gericht tegen de arrestatie van een medestudent en de schorsing van drie andere studenten.