Iran snoert oppositie de mond voor de verkiezingen

Nieuws

Iran snoert oppositie de mond voor de verkiezingen

Omid Memarian

11 januari 2012

Met minder dan twee maanden te gaan voor de Iraanse parlementsverkiezingen zijn verschillende activisten en journalisten in Iran gearresteerd of veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

De repressie komt op het moment dat de spanningen met de Verenigde Staten oplopen over het Iraanse nucleaire programma en Iran dreigt met het afsluiten van de Straat van Hormuz, die belangrijk is voor de export van olie.

Afgelopen maandag werd Mehdi Khazali, de dissidente zoon van een invloedrijke conservatieve ayatollah, gearresteerd. Een paar uur later werd zijn populaire website gehackt.

Op 8 januari arresteerden veiligheidstroepen Saeed Madani, een invloedrijk lid van de Nationalistische Religieuze Groep, die kritisch staat tegenover de regering.  Madani werd opgepakt toen hij met zijn vrouw op straat liep. Dezelfde dag werd journalist en onderzoeker Ehsan Houshmand in zijn huis gearresteerd. Ook de journalist Fatemeh Kheradmand werd gearresteerd.

Op 3 januari werd Faezeh Hashemi, een voormalig parlementslid en de dochter van ayatollah Hashemi Rafsanjani, die momenteel hoofd is van de Iraanse Raad voor Geschiktheid, veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor deelname aan protesten tegen de regering.

Spionage

Fakhressadat Mohtashamipour, adviseur  van de minister van Binnenlandse Zaken in het voormalige kabinet van president Mohammad Khatami, werd veroordeeld tot vier jaar cel. Haar man, Mostafa Tajzadeh, een prominent hervormer en voormalig plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken, zit momenteel een straf van zes jaar uit in de Evin-gevangenis.

De meest schokkende veroordeling is die van Amir Hekmati, een Amerikaan van Iraanse afkomst. Maandag werd hij door een rechtbank schuldig bevonden aan spionage voor de Verenigde Staten en ter dood veroordeeld.

Hekmati kwam op 15 augustus aan in Iran voor een bezoek aan zijn familie. Op 29 augustus werd hij gearresteerd. In de vier maanden die daarop volgden, kreeg hij geen advocaat en kon hij geen contact opnemen met familie in de VS.
 
“Onze grootste zorg is dat Amir slachtoffer wordt van de spanningen tussen Iran en de VS”, zegt een bron die dicht bij de familie van Amir staat en anoniem wil blijven. “Alle beschuldigingen tegen hem zijn vals. Wij zijn verbijsterd over de aanklacht van de Iraanse justitie.”

Boycot

Afgelopen maandag zei de Iraanse hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, erop te vertrouwen dat er een hoge opkomst zal zijn bij de verkiezingen, de eerste nationale verkiezingen sinds de betwiste verkiezingen van 2009 die president Mahmoud Ahmadinejad een tweede ambtstermijn opleverden.

De Raad van Hoeders zal naar verwachting deze week de lijst met goedgekeurde kandidaten publiceren.

De twee Iraanse oppositieleiders, Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, en Mousavi’s vrouw, staan sinds vorig jaar februari onder huisarrest. Een groot aantal hervormingsgezinden zit in de gevangenis.

De oppositie dreigt dan ook met een boycot van de verkiezingen. Door hervormingsgezinden en andere groepen uit te sluiten, kan de legitimiteit van de Iraanse regering verder ondermijnd worden. Die legitimiteit staat al onder druk sinds de massaprotesten en arrestaties die volgden na de verkiezingen van 2009.

“Het regime probeert journalisten angst aan te jagen, zodat ze de waarheid over de komende verkiezingen verzwijgen”, zegt Mohammed Reza Nasa Abdollahi, een journalist uit de provincie Shiraz. “De regering probeert het internet te ontwrichten omdat ze het internet ziet als een bedreiging. Het internet en sociale netwerken hebben een belangrijke rol gespeeld bij het verspreiden van informatie bij de verkiezingen van 2009.”

VS

Na de verkiezingen van 2009 en klachten over wijdverbreide fraude, gingen in Teheran miljoenen Iraniërs de straat op om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. De Iraanse autoriteiten lieten duizenden demonstranten arresteren.

“De gevangenisstraffen voor politiek activisten zijn alleen bedoeld om critici die de verkiezingen boycotten het zwijgen op te leggen”, zegt Ali Tabatabaee, de schoonzoon van de gedetineerde Mostafa Tajzadeh. “De repressie is rechtstreeks afkomstig van Mojtaba Khamenei, de zoon van de hoogste leider. Ze zetten alle middelen in om critici de mond te snoeren, zodat er meer mensen meedoen aan de verkiezingen.”

Op 8 januari zei minister van Staatsveiligheid Heydar Moslehi dat er diverse mensen zijn gearresteerd op verdenking van spionage. De verdachten zouden “van plan zijn namens de Verenigde Staten zich te mengen in de parlementsverkiezingen via het internet en contacten met bronnen in het buitenland.”