Iraans Nowruz in mineur: minstens 19 doden door flash floods in Shiraz

Bedreigen overstromingen in Shiraz het regime in Teheran?

Tasnim News Agency

Nasleep van de flitsvloeden in Shiraz op maandag

Afgelopen maandag werd de zuidelijk gelegen stad Shiraz verrast door flash floods; zeer plotse en verwoestende overstromingen. Het was op dat moment zeer druk in de stad. Het is momenteel de vakantieperiode van Nowruz in Iran, het Perzisch Nieuwjaar, waarbij Iraniërs massaal toeristische steden zoals Shiraz en Isfahan bezoeken. De plotse overstromingen eisten 19 dodelijke slachtoffers op één dag, waaronder vier kinderen. Er vielen ook minstens 110 gewonden. De zondvloed was zo krachtig dat hij auto’s door de straten sleurde. Reddingswerkers zouden nadien zo’n 150 voertuigen uit de modder gehaald hebben.

Iran kampt al sinds 19 maart met ongeziene wateroverlast. Overstromingen en aardverschuivingen maakten verschillende slachtoffers in onder meer de noordelijke provincies Golestan en Marandazan. Volgens de Iraanse Halve Maan, de lokale tegenhanger van het Rode Kruis, zijn 68.000 mensen getroffen zijn door de natuurramp. 8000 mensen verblijven nog steeds in opvangtehuizen en kunnen dus niet naar huis.

De menselijke schade in Shiraz op maandag was zo groot en werd zo wijdverspreid via sociale media dat het niet meer kon toegedekt worden.

De noordelijke regio is de fruit- en broodmand van Iran. 250.000 hectare landbouwgrond werd verwoest. Er zouden ook verschillende slachtoffers zijn gevallen, maar er is geen officiële dodentol. Het nieuws over die overstromingen werd aanvankelijk namelijk gecensureerd: de problemen begonnen op 19 maart, officiële media berichtten er pas over op 24 maart, vijf dagen later. Volgens lokale bronnen kwam de hulpverlening daardoor ook zeer traag en onvoldoende gericht op gang.

De menselijke schade in Shiraz op maandag was zo groot en werd zo wijd verspreid via sociale media dat het niet meer toegedekt kon worden. President Rouhani beëindigde zijn vakantie en hulpdiensten schakelden een versnelling hoger. In Shiraz is na twee dagen het meeste puin geruimd.

Het hele land ondervindt hinder: In de noordelijke provincies staan verschillende gebieden nog steeds blank. 25 van de 31 provincies zijn getroffen door de overstromingen, of hebben waarschuwingen gekregen voor de komende dagen.

Ingetogen Nowruz

Sinds de Amerikaanse terugtrekking uit het atoomakkoord en de herinvoering van sancties is de munteenheid in vrije val. De inflatie is torenhoog, prijzen zijn het afgelopen jaar verviervoudigd. Buitenlandse bedrijven trokken zich massaal terug waardoor er geen jobs zijn voor jongeren. Iran heeft een hoge alfabetiseringsgraad en er zijn veel hoogopgeleiden, maar burgerlijke ingenieurs werken als taxichauffeurs of tapijtverkopers. Velen hebben drie jobs om de eindjes aan elkaar te knopen.

Een natuurramp van deze omvang was het laatste wat de geplaagde bevolking nodig had.

De consensus op straat is dat het dit jaar een Nowruz in mineur was: mensen hebben geen geld om cadeau’s te kopen of om op vakantie in eigen land te gaan. De officiële vieringen waren dan ook veel minder uitbundig dan vorige jaren. Een natuurramp van deze omvang, en de economische schade die daarmee gepaard gaat, was het laatste wat de geplaagde bevolking nodig had.

Wrevel over reactie overheid

Afgelopen jaar werd in het land opvallend veel geprotesteerd tegen het regime en de ingestorte economie. De Iraanse overheid vreest dat de nasleep van deze natuurramp de vonk kan zijn die gelijkaardige protesten opnieuw kan aanwakkeren. Daarom verbloemen ze de schade en werd het nieuws aanvankelijk stilgehouden.

Dat leidde tot vreemde situaties: op de staatstelevisie werd gezegd dat de problemen in de Golestanprovincie van de baan waren. Maar een lokale burgermeester gooide onmiddellijk een video online waarin hij woedend aantoonde dat het water in zijn stad nog twee meter hoog staat. De video is intussen offline gehaald.

De bevolking verwijt de regering dat de schade zo erg is omdat de infrastructuur verouderd is.

De bevolking verwijt de regering dat de schade zo erg is omdat de infrastructuur verouderd is. Dat wijten ze dan weer aan de corruptie van overheidsfunctionarissen. In de noordelijke provincies kwam de hulpverlening zeer traag op gang en was ze onvoldoende gericht. President Rouhani was zelf op vakantie op het eiland Queshm en kwam pas terug op maandag, nadat het land al meer dan een week te kampen had met wateroverlast. Al die zaken wekken wrevel op bij de bevolking.

Momenteel rouwen Iraniërs om de doden en zijn ze bezig de schade te herstellen. Of de overstromingen zullen leiden tot massale protesten zal wellicht afhangen van de verdere reactie van de overheid, van de compensatie die de getroffen gebieden ontvangen en van de grootte van de economische schade.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Schrijft over klimaat, conflict en geopolitiek

    Willem schrijft over klimaatopwarming, conflicten en geopolitiek. Geografisch volgt hij voornamelijk, maar niet uitsluitend, Afrika en het Midden-Oosten.