Iraniërs vrezen Ahmadinejads grote bek voor de VN

Nieuws

Iraniërs vrezen Ahmadinejads grote bek voor de VN

Omid Memarian

19 september 2008

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad spreekt volgende week opnieuw de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. De meeste Iraniërs hopen dat hun president niet weer nodeloos de internationale gemeenschap op stang jaagt door de Holocaust te ontkennen of het nakende einde van Israël te voorspellen.

Dergelijke uitspraken hebben in de voorbije drie jaren heel wat kwaad bloed gezet in de rest van de wereld. Politoloog Sadegh Zibakalam van de universiteit van Teheran raadt de president aan met geen woord te reppen over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, en zeker niet over de Holocaust.

“Hij kan maar beter niets zeggen over de Holocaust of de vernietiging van Israël”, zegt Zibakalam aan de telefoon. “Hij moet evolueren naar een taalgebruik dat uitdrukking geeft aan het respect van de Iraniërs voor de Verenigde Staten en hun leiders, los van of het nu een Democraat of een Republikein wordt. Het zou duidelijk moeten worden dat Iran bereid is met de volgende president ernstig over nucleaire kwesties te spreken.”

Ahmadinejad heeft al bij herhaling verklaard dat hij wil praten met de VS en andere landen. Tegelijk heeft hij enkele resoluties van de VN-veiligheidsraad over het Iraanse atoomprogramma verworpen en Washington herhaaldelijk aangevallen over zijn rol in Irak.

“Er is een soort van tegenspraak tussen de toespraken van Ahmadinejad en zijn eigenlijke beleid”, zegt Ali Mazroui, een voormalig lid van het Iraanse parlement. “Hij heeft vaak gezegd dat hij tot een onderhandelde oplossing wil komen. Maar zijn uitspraken en acties zijn voor het buitenland weinig geruststellend.”

Iran vriend van Israël ?

Opvallend is dat de Iraanse president nog niet heeft gereageerd op de uitspraken van Esfandiar Rahim Mashaie, zijn vicepresident. Die verklaarde dat Iran “de vriend is van alle volkeren, ook van de Israëli’s”. Mashaie oogstte daarop een storm van protest van Iraanse hardliners. Hij voerde later aan dat hij fout was geciteerd en verduidelijkte dat Iran het “Zionistische regime” niet erkent.

Ondanks druk uit conservatieve hoek heeft Ahmadinejad zijn vicepremier nog niet teruggefloten. Het is nog altijd niet duidelijk of Mashaie’s uitspraak bedoeld was als proefballonnetje, dan wel of het gewoon ging om een verbale uitglijder.

Volgens Hooshang Amirahmadi, de voorzitter van de Amerikaans-Iraanse Raad in de VS, zijn de Iraniërs de jaren van sancties hartsgrondig beu. “Ze willen vooral vrede en welvaart. Meer dan negentig procent van de Iraniërs, ook in de regering, wil de relaties met de Verenigde Staten zo snel mogelijk normaliseren. Daarom mag de president bij zijn bezoek geen termen gebruiken die de gastheer kunnen ontstemmen en doet hij er goed aan de Amerikanen met veel respect te behandelen.”

Ahmadinejad zou zijn toespraak voor de VN ook moeten gebruiken om aan te geven dat Iran een vriend van Israël is, vindt Amirahmadi. De kans dat zoiets gebeurt is echter klein. Op een persconferentie deze week in Teheran herhaalde de president nog eens dat de Holocaust, de door nazi-Duitsland georganiseerde volkerenmoord op zes miljoen Europese joden, “een vervalsing” was en dat de joodse staat in geen enkele vorm kan blijven voortbestaan.