Israël weert opnieuw een kritische joodse denker

Nieuws

Israël weert opnieuw een kritische joodse denker

Mel Frykberg

18 mei 2010

Deze week werd voor de zoveelste keer een vooraanstaande joodse intellectueel onheus bejegend door Israël. Met het tegenhouden van de joods-Amerikaanse denker Noam Chomsky eerder deze week aan de Jordaanse grens bleek opnieuw dat de Israëlische autoriteiten weinig behoefte hebben aan joodse denkers die zich kritisch uilaten over de Israëlische politiek.

Chomsky, die bekend staat om zijn strijd voor de rechten van de Palestijnen, probeerde vanuit Jordanië naar de Westelijke Jordaanoever te gaan om een lezing te geven op de Palestijnse Birzeit-universiteit in de buurt van Ramallah. Na ondervraging van een aantal uren bij de grensovergang werd hij teruggestuurd. De afgelopen jaren kregen joodse criticasters als Norman Finkelstein, Richard Falk en Richard Goldstone een soortgelijke behandeling.

Chomsky

De internationaal hoog aangeschreven linguïst, filosoof en politiek analist was uitgenodigd door de Birzeit-universiteit. De criticaster van het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen zou een lezing geven over het Amerikaanse buitenlandse beleid.
Dat werd dus niet toegestaan. Chomsky vergeleek de aanpak van de Israëlische regering met die van stalinistische regimes. “Het zal nog niet vaak gebeurd zijn dat iemand toegang tot een land wordt ontzegd omdat hij zijn lezing niet op de universiteit van Tel Aviv geeft.”

Criticasters

Verschillende vooraanstaande joodse intellectuelen gingen Chomsky voor. Een aantal jaren geleden werd Norman Finkelstein op luchthaven Ben Gurion de toegang tot Israël ontzegd. Finkelstein denkt dat hij moest boeten voor zijn scherpe kritiek op de oorlog in Gaza. 
In 2008 werd ook Richard Falk, emeritus hoogleraar internationaal recht, die als VN-expert onderzoek moest doen naar de oorlog in Gaza, toegang geweigerd en met een vliegtuig naar de Verenigde Staten teruggestuurd.

Goldstone

De manier waarop Richard Goldstone, hoofd van een VN-commissie die onderzoek deed naar oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog, werd behandeld, is echter het meest opvallend. Israël weigerde mee te werken aan het door hem geleide onderzoek en gaf Goldstone geen toestemming om via Israël naar Gaza te reizen. De Israëlische woede over zijn rapport leidde er zelfs toe dat Goldstone door sommige Israëli’s werd beschuldigd van racisme tijdens en meewerking aan het apartheidsregime.
De Zuid-Afrikaanse jood wordt verguisd om zijn kritische houding ten opzichte van Israël. Het rapport van Goldstone en zijn bevindingen worden echter ook onderschreven door rapporten van mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch.