Israëliërs willen geen aanval op Iran zonder VS

Nieuws

Israëliërs willen geen aanval op Iran zonder VS

Jim Lobe

01 maart 2012

Het Israëlische publiek wil geen aanval op Iraanse nucleaire faciliteiten zonder goedkeuring van de Verenigde Staten (VS). Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Amerikaanse Brookings Institute.

Volgens de peiling, waarvan de resultaten gisteren (woensdag) bekendgemaakt zijn, is slechts een op de vijf Israëli’s (19 procent) voor een unilaterale aanval zonder steun van de VS.

Als Washington een aanval steunt, is 42 procent voor een aanval, blijkt uit het onderzoek dat  vorige week in opdracht van het Brookings Institute is uitgevoerd door het Israëlische Dahaf-instituut. De peiling heeft een foutmarge van 4 procent.

Van de vijfhonderd ondervraagde Israëli’s zei 34 procent tegen een aanval te zijn. Negentien procent gelooft dat een aanval geen gevolgen zal hebben voor het Iraanse nucleaire programma en 11 procent denkt dat het dat programma zelfs zal versnellen. Meer dan twee derde (68 procent) gelooft dat een aanval zal leiden tot vergeldingsacties van de Libanese Hezbollah-beweging.

Benjamin Netanyahu

Volgende week ontmoet de Amerikaanse premier Barack Obama de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Amerikaanse tegenstanders van een aanval zullen komende week proberen Netanyahu over te halen eventuele plannen voor een aanval uit te stellen.

De Israëlische premier bezoekt Washington voor de jaarlijkse vergadering van het American Israel Public Affairs Committee (Aipac), die een zeer rechts beleid voorstaat en steeds strengere sancties tegen Iran wil.

Obama, de Israëlische president Shimon Peres en een aantal andere politieke zwaargewichten uit beide landen zullen ook spreken tijdens de vergadering, voorafgaand aan de ontmoeting van Obama met Netanyahu.