Israëlisch vliegtuig beschoten

Nieuws

Israëlisch vliegtuig beschoten

06 september 2007

Het Syrische leger heeft vannacht het vuur geopend op een Israëlisch vliegtuig dat het luchtruim van Syrië heeft geschonden. 'Er is helemaal geen verhoogde militaire dreiging vanuit Damascus, maar het is Israël die de oorlogstrom luidt', schreef Mario Bergen in een opiniestuk op MO.be.

‘Als Israël geen oorlog wenst, dan moet het ophouden met spelletjes spelen en onmiddellijke onderhandelingen aangaan met de Syriërs. Dan moet het niet elke week vergaderen over oorlogsplannen’, voegde Bergen eraan toe. Leden van het Israëlische veiligheidskabinet kwamen de afgelopen maanden verschillende keren bijeen om te vergaderen over de ‘Syrische dreiging’.

Officieus vredesakkoord

Beide landen waren nochtans dichtbij een vredesakkoord de voorbije jaren. Tussen 2004 en 2006 hielden hoge afgevaardigden in het geheim bijeenkomsten en stelden ze zelfs een officieus vredesplan op. Dat lekte uit in de Israëlische krant Haaretz.
Israël zou zich terugtrekken uit de Golanvlakte  tot op de grenslijn van 1967, maar behoudt de controle over het water van de Jordaan en het meer van Tiberias. Het grensgebied zou gedemilitariseerd worden. Syrië van zijn kant laat Hezbollah en Hamas vallen. 
De laatste ontmoeting vond plaats in augustus vorig jaar tijdens de Libanon-oorlog. Toen de Syriërs voorstelden om het akkoord op een officieel niveau te tillen, liet Israël het afweten en liepen de gesprekken spaak.