Israëlische autoriteiten nemen vredesactivisten in het vizier

Nieuws

Israëlische autoriteiten nemen vredesactivisten in het vizier

Mel Frykberg

05 april 2011

De internationale gemeenschap krijgt het steeds moeilijker met de Israëlische discriminatie van Arabische Israëli's en met de bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Toch nemen de Israëlische autoriteiten steeds vaker Palestijnse en Israëlische vredesactivisten in het vizier.

Een meerderheid van de Israëlische parlementsleden in de Knesset zette recent het licht op groen om de Israëlisch-Palestijnse Haneen Zoabi haar parlementaire voorrechten af te nemen, omdat ze vorig jaar op het Turkse schip Mavi Marmara richting Gaza zat. Bij de Israëlische raid op de boot werden negen mensen doodgeschoten door elitetroepen nadat sommige passagiers weerstand boden.

Zoabi, een tengere vrouw, werd opgepakt en aanvankelijk beschuldigd van het neersteken van een Israëlische soldaat. “Het was belachelijk. Ik kon slechts lachen wanneer ik die beschuldigingen hoorde. Nooit heb ik mij verzet. Omdat de aanklachten vals waren, werden ze opnieuw ingetrokken. Het is duidelijk een politieke vervolging”, vertelt Zoabi.

Een Israëlische rechtbank buigt zich binnenkort over de zaak. Als haar privileges worden opgeheven, zal ze haar diplomatieke paspoort verliezen, net als de financiële steun voor juridische bijstand. Ook mag ze dan geen landen meer bezoeken waarmee Israël geen politieke banden heeft. “De rechtervleugel in de Knesset wil me straffen en verhinderen dat ik mijn mening uit”, verklaarde ze vorige week.

Israël voert de druk op dissidente stemmen op. Onlangs keurde de Knesset een wet goed waardoor het Israëlische hooggerechtshof het burgerschap kan afnemen van wie veroordeeld werd voor spionage, verraad of collaboratie tijdens de oorlog. Het probleem is dat de wet heel breed geïnterpreteerd kan worden in Israël, waar zelfs legitieme en geweldloze kritiek gevoelig ligt.

Oost-Jeruzalem

Eerder dit jaar stemde de Knesset met een overweldigende meerderheid voor de oprichting van een commissie die de financiering en activiteiten van linkse Israëlische organisaties en andere kritische ngo’s moet onderzoeken. Ook pro-Palestijnse Israëlische activisten worden geviseerd. De Israëlische autoriteiten hebben toegegeven dat ze een bijzondere politie-eenheid aan het vormen zijn om Israëlische protestanten in de Sheikh Jarrah-buurt in Oost-Jeruzalem in de gaten te houden. Al jarenlang komen hier elke vrijdag honderden Israëlische vredesactivisten vreedzaam betogen tegen de uitzetting van Palestijnen en de vernieling van hun huizen.

De Israëlische inlichtingendienst Shin Bet luistert ook telefoongesprekken af van Israëlische activisten, waarvan sommigen ook ondervraagd worden. Een van hen is Yonatan Shapira, een gewezen piloot van de Israëlische luchtmacht en lid van de Israëlische Anarchisten tegen de Muur (AAW). Samen met dertig andere piloten ondertekende hij een brief waarin stond dat ze “niet langer deel wilden uitmaken van aanvallen op Palestijnen in de bezette gebieden” omdat het “illegale en immorele activiteiten zijn.”

Nog een lid van AAW, Yonatan Pollack, werd begin dit jaar veroordeeld tot drie maanden celstraf omdat hij had deelgenomen aan een fietsprotest tegen Operatie Gegoten Lood, de oorlog in Gaza (2008-2009). Hij was de enige manifestant die werd opgepakt en aangeklaagd. Maar Pollack was al langer een doorn in het oog van de Israëlische autoriteiten. Als woordvoerder van de Palestinian Popular Resistance Committees en als manifestant op de Westelijke Jordaanoever, werd hij meermaals gearresteerd en afgeranseld.

Westelijke Jordaanoever

Intussen op de bezette Westelijke Jordaanoever blijft het Israëlische leger opstanden in verschillende Palestijnse dorpen de kop indrukken. Maar het wekelijkse protest tegen de scheidingsmuur en tegen illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied, neemt toe. Vorige zaterdag werden negentien Israëlische vredesactivisten gearresteerd en een nacht in de cel gestopt, sommigen van hen werden afgeranseld. Ze hadden een geweldloos protest georganiseerd buiten Beit Ummar, ten noorden van Hebron op de Zuidelijke Jordaanoever.

“Het leger heeft opnieuw een grens overschreden”, verklaart Micha Kurz, een vredesactivist uit Jeruzalem, aan de Israëlisch-Amerikaanse journalist Joseph Dana. “Het leek alsof de soldaten elkaar eerst hadden aangevuurd met hoe hard ze linkse Joden haten, om dan wanneer we arriveerden hun woede op ons bot te vieren.”