Italië negeert internationale visregels

Vissers in het zuiden van Italië negeren het einde van het vangstseizoen voor zwaardvis en krijgen daarvoor vrijgeleide van de overheid. Dat blijkt uit een EU-inspectierapport dat in handen kwam van milieuorganisatie Oceana.

  • CC goya Vissers in het zuiden van Italië negeren het einde van het vangstseizoen voor zwaardvis. CC goya

Uit het onderzoek door de Europese Commissie van maart dit jaar blijkt dat de controle op het einde van het visseizoen erg laks is in het zuiden van Italië, en dat er nauwelijks op de schepen zelf wordt gecontroleerd.

2 ton per dag

De Europese inspecteurs stelden na het officiële einde van het vangstseizoen op 1 maart tal van inbreuken vast, waaronder de “alomtegenwoordigheid van zwaardvis uit de Middellandse Zee op de markt”, zowel van volwassen als onvolgroeide dieren. Elke vissersboot bracht tot 2 ton zwaardvis per dag aan land. De vissers misten vaak essentiële documenten zoals een logboek of aangifte van de vangst. Verder spreken de inspecteurs van een “totaal gebrek aan interventie door de lokale administratieve overheden”.

“De controlemaatregelen voor het einde van het visseizoen op zwaardvis schieten duidelijk tekort”, stelt het rapport, dat in handen kwam van de milieuorganisatie Oceana en door de Britse krant The Guardian kon worden ingekeken. “De sancties voor de verkoop van zwaardvis uit de Middellandse Zee buiten het seizoen zijn te beperkt om de wet af te dwingen.”

Internationaal verdrag

“Dit rapport toont aan dat de sluiting van het seizoen in maart voor zwaardvis in de Middellandse Zee, een wettelijk bindende internationale maatregel die in 2011 door de Internationale Commissie voor de Bescherming van de Atlantische Tonijn (ICCAT) is ingesteld, compleet dode letter blijft”, schrijft Oceana in een reactie op het rapport.

“Het is nu glashelder dat de sluiting van het visseizoen enkel op papier bestaat”, zegt dr. Ilaria Vielmini, mariene bioloog bij Oceana. “Die farce moet gestopt worden met een plan dat gebaseerd is op vangstquota en een duidelijke doelstelling voor het herstel van de visbestanden. Zo niet, dan zal de zwaardvis zich in de Middellandse Zee niet kunnen herstellen.”

Overbevissing

Zwaardvis wordt al meer dan tien jaar overbevist in de Middellandse Zee. Meer dan 12.000 vissersschepen, waarvan 90 procent onder Europese vlag, vissen er op zwaardvis en hebben zich daarbij niet aan vangstquota te houden. Maar liefst drie vierde van de gevangen exemplaren is onvolgroeid en heeft dus niet de tijd gekregen om zich voort te planten.

Oceana roept de EU daarom op om bij de volgende bijeenkomst van ICCAT maatregelen voor te stellen om een duurzame visserij te verzekeren tegen 2015 of ten laatste 2020.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.