Italië staat alleen in reddingsoperatie bootvluchtelingen

Nadat er vorig jaar bij Lampedusa 350 migranten waren verdronken, begon Italië een grote reddingsoperatie onder de naam Mare Nostrum. Het roept nu de hulp van de EU in om ermee door te kunnen gaan.

  • CC Noborder Network De EU lijkt niet geneigd de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum over te nemen. CC Noborder Network

Mamadou is een Guinese man die onderdak heeft gevonden in een klein dorpje in de heuvels van Toscane. Hij werd in april door de marine opgepikt op de Middellandse Zee. Aanvankelijk had hij gewoon in Libië willen blijven, zegt hij. Maar na de val van Gadhafi in 2011 werd het te zwaar. “Ik ben 28 keer in de gevangenis gezet en ik werd gemarteld.” Hij besloot te vluchten naar Italië, maar de mensensmokkelaar die hem zou helpen, deed niets anders dan hem met tachtig anderen in een boot zetten, zonder stuurman. “Toen de Italiaanse marine ons vond, hadden we geen idee waar we waren, en was de boot al aan het zinken.”

Mamadou is een van de 80.000 migranten die zijn gered door Mare Nostrum, een reddingsoperatie van de Italiaanse autoriteiten. Mensenrechtenorganisaties en Europese autoriteiten zijn vol lof over het programma, omdat het veel levens heeft gered.

Europese hulp

De operaties zijn erg duur, 9,3 miljoen euro per maand, volgens de marine. Daarom moet Frontex, de Europese autoriteit voor grensbewaking, het overnemen, vindt Angelino Alfano, minister van Binnenlandse Zaken en leider van de partij Nieuw Centrum Rechts. “Het is opgezet als noodoperatie. Het kan niet altijd blijven bestaan”, zei hij op een vergadering met collega’s van de G6. “Europa moet het overnemen, en Italië zal zijn bijdrage blijven leveren. De Middellandse Zee is een Europese Zee. Het hoort niet alleen bij Italië, Spanje of een van de andere landen die uitkijken over deze buitengewone watermassa.”

De Europese Commissie ziet dat echter niet zitten, zegt de woordvoerder van Cecilia Malmström, eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken. “Mare Nostrum is heel breed en duur en Frontex is te klein om het over te nemen.”

Kritiek van rechts

In eigen land ligt de operatie onder vuur van rechts. “Het enige resultaat is dat we mensensmokkelaars in de kaart spelen”, zegt Massimiliano Fedriga, partijleider van de Lega Nord in de Kamer van Afgevaardigden. “Die kunnen nu tienduizenden mensen hun leven laten riskeren, omdat ze weten dat de Marine toch wel zal komen om ze te redden. De enige echte oplossing is om Europese waarnemers in Noord-Afrika te zetten om te zien wie er recht heeft op asiel, een Europees asiel in plaats van een asiel van een enkel land. De rest, de illegale migranten die de meerderheid uitmaken, zouden niet naar ons land mogen komen.”

Minister Alfano zei zelf in april echter dat “immigratie sterk van karakter verandert”. “Er zijn steeds meer asielzoekers dan economische migranten.”

Dat beaamt ook Riccardo Noury van Amnesty International Italië. “De migranten aan de grenzen, die erin zijn geslaagd te overleven, zijn vooral mensen die in aanmerking komen voor asiel of bescherming.”

Bezorgd

Zowel Amnesty als Human Rights Watch zijn bezorgd over het Europese antwoord. “De oorzaken van de problemen aanpakken, de economische ongelijkheid, is een prijzenswaardig doel, maar het gaat niet snel tot verandering leiden zegt Benjamin Ward, adjunct directeur van Human Rights Watch. “Mensen zullen blijven verdrinken. Dat is volgens ons iets waar iets aan gedaan moet worden. De EU kan niet alleen maar zeggen dat het de eigen zaak van Italië is.”

Het is wel begrijpelijk, vindt Noury. “Italië heeft de laatste jaren zelf vaak niet geloofwaardig beleid laten zien terwijl het de steun van Europa vroeg. Zoals in 2011, toen Italië dreigde migranten valse verblijfsvergunningen te geven zodat ze verder konden reizen in Europa. We zijn geen betrouwbare partner geweest als het ging om het hervormen van het Europese migratiebeleid. Maar we hebben nu een nieuwe mogelijkheid, nu we het Europees voorzitterschap bekleden, om een leidersrol te vervullen.”

Als het niet lukt om Europese steun te krijgen, zal Italië gedwongen zijn met de reddingsoperaties te stoppen of ze in elk geval terug te schroeven. Waardoor de wereld weer kan wachten op nieuwe tragedies zoals vorig jaar bij Lampedusa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.