Ivoorkust is stabiel, VN-missie vertrekt na 14 jaar

Nieuws

Ivoorkust is stabiel, VN-missie vertrekt na 14 jaar

Ivoorkust is stabiel, VN-missie vertrekt na 14 jaar
Ivoorkust is stabiel, VN-missie vertrekt na 14 jaar

IPS

10 februari 2017

De VN-vredesmissie in Ivoorkust verlaat het land na 14 jaar. Volgens de Verenigde Naties is het land op weg naar duurzame stabiliteit, als de overheid de ingezette koers voortzet en voldoende aandacht heeft voor nationale verzoening en burgerrechten.

‘Met een nieuwe grondwet en inclusieve legislatuur heeft Ivoorkust de kans om dat wat bereikt is om te zetten in duurzame stabiliteit’, zei Aïchatou Mindaoudou, de speciale vertegenwoordiger van de VN voor Ivoorkust op woensdag.

Ze wees erop dat het volk van Ivoorkust moet kunnen meeprofiteren van de bloeiende economie. Die herstelde opmerkelijk na de crisis die ontstond na de verkiezingen van 2010/2011. Het land is op weg de snelst groeiende economie van Afrika te worden, volgens het (IMF).

Hervorming leger

Dit is een opmerkelijke verandering na 2010, toen de Veiligheidsraad besloot de vredesmissie ONUCI in het land te handhaven, onder meer om burgers en instanties te beschermen en de Ivoriaanse regering te steunen bij ontwapening.

Het is de bedoeling dat alle VN-militairen binnen vier maanden zijn vertrokken uit het land. Het grootste deel van het geüniformeerde personeel vertrekt al deze maand.

‘Een tijdige behandeling van dergelijke zaken is essentieel om de veiligheid van de meest kwetsbaren in de samenleving te garanderen’

Volgens Mindaoudou kan Ivoorkust een ‘succesverhaal’ worden als de autoriteiten willen investeren om het werk van de vredesmissie te consolideren.

Ze benadrukte ook de noodzaak om misdaden die na de verkiezingen van 2010 werden begaan te vervolgen, in het bijzonder seksueel geweld en gendergeweld.

‘Een tijdige en voortvarende behandeling van dergelijke zaken is essentieel om de veiligheid van de meest kwetsbaren in de samenleving -vrouwen en kinderen- te garanderen’, zei Mindaoudou.

Ze riep verder op om de levensstandaard van militairen te verhogen en een beroepsleger op te richten. De autoriteiten moeten prioriteit geven aan de hervorming van het leger en de politie, en aan werkgelegenheid voor ex-strijders.

VN-medewerkers meldden eerder dat er incidenteel wapengeweld plaatsvindt door ontevreden militairen omdat de overheid de beloofde bonussen niet uitbetaalt.