Ivoorkust zakt verder weg in politiek moeras

Nieuws

Ivoorkust zakt verder weg in politiek moeras

Koen Vansteenland

15 februari 2010

President Laurent Gbagbo heeft aan premier Soro gevraagd om een nieuwe regering samen te stellen. Dit was nodig nadat de president vrijdag onverwacht de regering ontbond. Ook de nationale kiescommissie (CEI) is ontbonden en moet volgens de president hervormd worden.

De ontbinding van de regering komt er na maanden van politiek getouwtrek in aanloop naar de verkiezingen deze lente. Het mandaat van president Gbagbo eindigde in 2005, maar sindsdien zijn de presidentsverkiezingen al zes keer uitgesteld. Officieel zijn de verkiezingen gepland voor eind februari-begin maart, maar het valt af te wachten of ze deze keer wel kunnen doorgaan.
In de aanloop naar de verkiezingen beschuldigde Gbagbo de voorzitter van de kiescommissie, Robert Beugré Mambé, van fraude. Volgens hem zou meer dan 429.000 (noordelijke) kiesgerechtigden in feite buitenlanders zijn. De oppositie, waarvan Mambé lid is, zegt dat de president de namen geschrapt wil zien omdat ze op de oppositie zouden stemmen.

Televisietoespraak

‘Meneer Mambé heeft een illegale actie geleid met als doel het frauduleus inschrijven van 429.030 mensen op de kieslijst’, vertelde Gbagbo vrijdag in een televisietoespraak. ‘De onafhankelijke kiescommissie is ontbonden. Ik heb aan de eerste minister gevraagd om binnen de zeven dagen een nieuwe geloofwaardige kiescommissie samen te stellen, die eerlijke en transparante verkiezingen kan organiseren.’
Hij kondigde ook het ontslag van de regering aan en gaf aan Soro de opdracht om een regering samen te stellen. ‘Ik wil voor Ivoorkust een regering die ten dienste staat van het volk en niet van de politieke partijen. De opdracht van die regering zal eruit bestaan om de laatste handelingen te voltooien om ons definitief uit de politieke crisis te halen’, besloot de president.

Algemeen afkeuren

De oppositie heeft afwijzend gereageerd op het besluit. Francis Wodie, voorzitter van de Ivoriaanse arbeiderspartij (PIT), schreef in een opiniestuk op de website van L’inter dat Gbagbo noch het recht heeft om de kiescommissie te ontbinden, noch om ze te vervangen. ‘De PIT veroordeelt met klem deze gevaarlijke onderneming zoals de PIT in het verleden alle andere politieke avonturen heeft veroordeeld.’
Het rassemblement des houphouétistes pour la démocratie et la paix (RHDP), een losse coalitie van oppositiepartijen, spreekt van een regelrechte staatsgreep. ‘Het RHDP erkent M. Laurent Gbagbo niet langer als staatshoofd van Ivoorkust en zal noch de nieuwe kiescommissie, noch de nieuwe regering, gevormd onder de voorwaarden van M. Laurent Gbagbo erkennen’, staat te lezen in een verklaring die AFP kon inkijken.
Het RHDP heeft ondertussen opgeroepen tot betogingen tegen de ‘dictatuur’. Het is de eerste dergelijke oproep sinds het vredesakkoord dat een einde maakte aan de burgeroorlog in 2003.