Ivoriaanse imams voeren campagne tegen vrouwenbesnijdenis

Nieuws

Ivoriaanse imams voeren campagne tegen vrouwenbesnijdenis

Fulgence Zamblé

08 november 2007

In grote delen van Afrika worden vrouwenbesnijdenissen uitgevoerd “om religieuze redenen”. Maar in Ivoorkust binden imams en priesters de strijd aan met de gevaarlijke praktijk.

El Hadj Kassoum Traoré, een imam in een kleine moskee in Abidjan, maakt tijd vrij tijdens het Vrijdaggebed om uitleg te geven over de gevaren van de vrouwenbesnijdenis (female genital mutilation of FGM). Al twee maanden lang roept Traoré de gelovigen op om hun dochters niet te laten besnijden en wie dat wel doet te veroordelen.
“Nergens in de Koran of de Bijbel vind je het bevel om FGM toe te passen,” vertelt Traoré. “Het is een traditionele praktijk hier… maar de risico’s zijn zo groot dat we het moeten stoppen.”
De imams organiseren ook meetings na het gebed om de gelovigen ervan te overtuigen dat de vrouwenbesnijdenis geen basis heeft in de Islam. “Met goede resultaten,” zegt Imam Abdalah Djigui Cissé, “maar het is nog niet voldoende, we moeten onze inspanningen verder zetten.”
Niet alleen in moskeeën wordt gepreekt over de gevaren van FGM. Ook in de methodistische kerk II Plateaux waarschuwt priester François Miézan zijn gelovigen. “Als iemand hier betrokken is bij dergelijke praktijken, laat ze dan nu stoppen. Wie een menselijke orgaan verwijdert bij iemand, begaat een misdaad.”
Vrouwenbesnijdenis is al tien jaar verboden in Ivoorkust, maar een sterke traditie zorgt ervoor dat het nog steeds gebeurt. De praktijk kan bestaan uit het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de vrouwelijke genitaliën of andere verminkingen. In sommige gevallen wordt de vagina gedeeltelijk dicht genaaid.
De besnijdenis is niet alleen erg pijnlijk maar ook risicovol. Ze kan leiden tot seksuele problemen en bij een infectie zelfs tot de dood.
De redenen om vrouwenbesnijdenis toe te passen, verschillen van gemeenschap tot gemeenschap. Het wordt veelal nog gezien als een religieuze plicht, maar ook als een volwassenheidsritueel of een hygiënische ingreep. In sommige gevallen wil men de seksualiteit van de vrouw onderdrukken om maagdelijkheid of echtelijke trouw te verzekeren.