Jaaroverzicht 2007: september

Nieuws

Jaaroverzicht 2007: september

Jaaroverzicht 2007: september
Jaaroverzicht 2007: september

25 december 2007

In Sierra Leone vinden de eerste democratische verkiezingen plaats sinds de burgeroorlog. Thailand, Nepal en Myanmar hebben daarentegen nog een lange weg af te leggen. De militaire junta in Myanmar drukten het wekenlang protest met geweld de kop in.

  • De militaire junta in Myanmar drukten het wekenlang protest in het land de kop in. Eind september vielen de eerste doden op een religieuze feestdag waarop de gelovige bevolking normaliter de tempels bezoekt om te bidden. In de buurt van de (voormalige) hoofdstad Rangoon vielen veiligheidstroepen ‘s nachts zes kloosters binnen en arresteerden ze honderd boeddhistische monniken. Militairen en politieagenten openden ook het vuur op duizenden demonstranten.

  • De Verenigde Staten willen weliswaar samenwerken met de Verenigde Naties om hun broeikasgassen te reduceren, maar de VS blijft tegen wettelijk bindende limieten. In China maken de leiders van de communistische partij zich ernstig zorgen over de hoge voedselprijzen en mogelijke sociale onrust. Ma Kai, het hoofd van het planbureau, schreef de slechte oogst toe aan de klimaatverandering.

  • Democratie: één stap vooruit, twee achteruit: De oppositie heeft de presidentsverkiezingen gewonnen in Sierra Leone. Het waren de eerste verkiezingen sinds de VN-vredesmacht zich in 2004 terugtrok uit Sierra Leone, waar een gewelddadige burgeroorlog het land verscheurde van 1991 tot 2002. Ook Burundi likt zijn wonden na recent oorlogsgeweld, net als sommige regio’s in Congo. Thailand en Nepal wachten nog op een democratische doorbraak.

Quote: 9/11

‘9/11 veegde alle vorige acties van structureel geweld uit ons collectief geheugen en  mondialiseerde en monopoliseerde het beeld van de nieuwe terreur. Voor het eerst in de geschiedenis zag de tv-kijker vanuit zijn zetel live-beelden van een zeer gewelddadige terreurdaad. Vanuit het raam van mijn loft in New York zag ik de WTC-torens ineenstorten. Op dat moment geloofde de hele wereld nog rotsvast in de totale Amerikaanse hegemonie. Buiten Pearl Harbor was er nooit eerder een aanslag geweest op Amerikaanse bodem, en dan gebeurde dit. Zelfs de meest overtuigde anti-nationalisten kregen 9/11 moeilijk doorgeslikt. Ook voor mij stopte de wereld even met draaien. Ik versmolt met mijn tv-toestel. En werd steeds cynischer…’ (Christophe Draeger in MO*magazine)

Dossier

Met een duizelingwekkende snelheid is de Europese Unie de voorbije jaren uitgegroeid tot een militaire speler op wereldvlak. Sinds 2003 stuurt Brussel soldaten uit naar woelige regio’s. Londen, Parijs en Berlijn stippelen de koers uit maar geraken het niet eens over de richting. Staat een volwaardig Europees leger in de steigers? Kristof Clerix klopte aan bij defensie-experts, hoorde buitenlandse generaals uit over hun plannen, bezocht militaire hoofdkwartieren en analyseerde strategische documenten die niemand leest. Exclusief in MO*: een blik op de toekomst van de Europese defensie.

Wereldblog: Participatieve reportage

Sara Feys en Eline Versluys verbleven in Same, een klein stadje in het Noorden van Tanzania. Ze maakten er met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek een participatieve reportage over het leven op de Tanzaniaanse hoogvlakten.

Nieuws

  • 2 september: In de Verenigde Staten is een juridische strijd gaande over het lot van een vierjarig Cubaans meisje dat bij pleegouders in Miami verblijft. Haar vader, die nog op Cuba woont, wil dat ze bij hem komt wonen. De zaak lijkt in veel opzichten op die van Elian Gonzalez, die in 2000 veel media-aandacht trok.

  • 5 september: China maakt zich op voor het vijfjaarlijkse Communistische Partijcongres op 15 oktober. De autoriteiten nemen draconische maatregelen om webloggers en andere critici het zwijgen op te leggen. In plaats van enkele sites plat te leggen, worden volledige datacentra lamgelegd.

  • 10 september: Een generatie na de zware giframp in het Indiase Bhopal wordt de verantwoordelijkheid voor het schoonmaken van de duizenden tonnen gif nog steeds ontlopen. Een afkoopsom van Dow Chemical zaait verdeeldheid in de Indiase regering.

  • 11 september: Anita Roddick overleed op 10 september aan een hersenbloeding. Ze richtte de Body Shop op en inspireerde daarme duizenden kleine en grotere ondernemers om meer aandacht te geven aan sociale en ecologische aspecten van de economie.

  • 15 september: Oppositiekandidaat Ernest Koroma van de All People’s Congress-partij (APC) lijkt de verkiezingszege in het Afrikaanse Sierra Leone op zak te hebben.

  • 18 september: Peruanen in drie noordelijke districten in de provincie Piura hebben in overgrote meerderheid tegen een mijnbouwproject gestemd. Het is de tweede keer dat de bevolking zich in een referendum uitspreekt tegen zo’n project.

  • 26 september: Brunson McKinley, de Amerikaanse directeur-generaal van de International Organisation for Migration (IOM) voert een beleid dat desastreus is voor deze organisatie. Dat blijkt uit een intensief onderzoek van het maandblad MO op basis van langdurige gesprekken met topkader van IOM in zes verschillende landen en uit interne documenten.

  • 28 september: Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon gevraagd om een speciale facilitator aan te duiden voor de crisis in Oost-Congo. Die moet voorkomen dat de recente spanningen tussen regeringstroepen en aanhangers van de dissidente ex-generaal Laurent Nkunda in Noord-Kivu zouden omslaan in een regionaal conflict.

  • 29 september: Het is precies 50 jaar geleden dat in het Russische Mayak een tank met tienduizenden tonnen vloeibaar, hoogradioactief afval ontplofte. Bijna een half miljoen mensen kwamen in contact met radiocatieve stoffen. Rusland wist de ramp vier jaar lang te verzwijgen.

  • 30 september: De voormalige Franse socialistische minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn is vanaf november de baas van het Internationaal Monetair Fonds. Hij moet het instituut gaan leiden in een overgangsfase, waarin het formuleren van een nieuw beleid centraal staat.

Cultuur

In Elsene werd op zaterdag 29 september het kunstwerk ‘Au dela de l’espoir’ van de Congolese kunstenaar Freddy Tsimba onthuld. Het is het allereerste hedendaagse kunstwerk van een Afrikaanse kunstenaar dat een permanente plek krijgt op Belgische bodem, in een publieke ruimte.