Jaaroverzicht juni 2008: Geen antwoord op voedselcrisis

Nieuws

Jaaroverzicht juni 2008: Geen antwoord op voedselcrisis

Jaaroverzicht juni 2008: Geen antwoord op voedselcrisis
Jaaroverzicht juni 2008: Geen antwoord op voedselcrisis

21 december 2008

Een voedseltop in Rome levert onvoldoende resultaten op. De Zimbabwaanse oppositie trekt zich terug uit de presidentsverkiezingen na aanhoudend geweld. En Europese leiders ontvangen een open brief van Evo Morales.

Nieuwsterugblik

5 juni: Voedseltop krijgt onvoldoende

Van 3 tot 5 juni kwamen in Rome staats- en regeringsleiders bijeen om zich te buigen over de voedselcrisis. De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, heeft er aangekondigd 18 miljoen euro vrij te maken voor voedselhulp. Maar volgens verschillende ngo’s zijn de resultaten van de voedseltop onvoldoende.

10 juni: Open brief Morales

De Bolivaanse president Evo Morales schrijft een open brief aan de Europese regeringsleiders naar aanleiding van de nieuwe Europese terugkeerrichtlijn voor illegale immigranten. Evo Morales werd einde 2006 verkozen als eerste president van inheemse origine van een land met een tragische kolonisatiegeschiedenis en met een huidige niet aflatende emigratie naar Europa.

16 juni: Attac bespioneerd

Een documentaire op de Zwitserse televisie heeft onthuld dat een Zwitserse afdeling van Attac minstens een jaar lang bespioneerd geweest is door veiligheidsbedrijf Securitas in opdracht van multinational Nestlé.

22 juni: Zimbabwaanse oppositie trekt zich terug

Morgan Tsvangirai, de leider van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC (Beweging voor Democratische Verandering), neemt niet deel aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 27 juni. Reden is de gewelddadige campagne. Tsvangirai zegt dat de veiligheid van zijn aanhangers niet langer gegarandeerd is.

26 juni: Amerikaanse kernwapens weg

Na 54 jaar hebben de Verenigde Staten zo’n 110 nucleaire wapens weggehaald van de luchtmachtbasis Lakenheath in Groot-Brittannië. Volgens een studie van de Federatie van Amerikaanse wetenschappers werden de kernwapens weggehaald op bevel van de Amerikaanse president George W. Bush.

30 juni: Anwar Ibrahim opnieuw beschuldigd van sodomie

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim heeft zijn toevlucht gezocht naar de Turkse ambassade in Kuala Lumpur nadat de politie een onderzoek tegen hem had geopend wegens seks met een van zijn mannelijke medewerkers. Anwar zat eerder al zes jaar in de cel na gelijkaardige aantijgingen, maar werd in 2004 vervroegd vrijgelaten op bevel van het Hooggerechtshof.

Cultuur: Motorkoeriers tonen onderkant São Paulo op internet

Twaalf motorkoeriers tonen samen de onderkant van São Paulo op het internet. Met hun gsm maken ze foto’s en tekstjes die ze meteen online plaatsen. Ze tonen zo het dagelijkse leven op plaatsen waar geen journalist komt.

Wereldblog: Water is leven

Water is leven. Nergens is dit zo overduidelijk als in het Noorden van Pakistan. Waar Karakorum, Himalaya en Hindu Kush samen komen vormt de Indus rivier het enige teken van leven in een barre bergwoestijn. Net om de hoek liggen diepgroene oases met bossen, in het leven geroepen door irrigatie. De contrasten blijven verbazen, zoals wanneer een bijna horizontale lijn struikgewas een kanaal op een steile bergflank camoufleert, schrijft Nick Meynen.

Uitsmijter: Lederschildpadden racen voor het goede doel

Saphira II, een 159 cm lange zeeschildpad, staat op het punt de tweede editie van de “Great Turtle Race” te winnen. Met de race in de Stille Oceaan tussen elf lederschildpadden, willen onderzoekers en milieuorganisaties op een ludieke wijze aandacht vragen en geld inzamelen voor deze met uitsterven bedreigde diersoort.