Jaaroverzicht maart 2008: Tibet protesteert

Nieuws

Jaaroverzicht maart 2008: Tibet protesteert

Jaaroverzicht maart 2008: Tibet protesteert
Jaaroverzicht maart 2008: Tibet protesteert

17 december 2008

Colombia ligt onder vuur omdat het leger op Ecuadoraans grondgebied FARC-leider Raúl Reyes uitschakelde. In Tibet vallen verschillende doden bij gewelddadige aanvaringen met de Chinese politie. De oorlog in Irak is vijf jaar oud.

Nieuwsterugblik

1 maart: Colombiaanse raid in Ecuador

Na een raid, waarbij het Colombiaanse leger op Ecuadoraans grondgebied de Colombiaanse rebellenleider Raúl Reyes en een vijftiental andere guerrillero’s uitschakelde, heeft Ecuador alle diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. Venezuela sloot zijn ambassade in Bogota. Beide landen stuurden troepen naar hun grens met Colombia.

2 maart: Medvedev volgt Poetin op

De 42-jarige Dmitri Medvedev heeft al in de eerste ronde van de Russische presidentsverkiezingen de absolute meerderheid van de stemmen gehaald. Medvedev was de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen.

12 maart: Nieuw geweld in Darfoer

Het geweld tussen het Soedanese leger en de Afrikaanse rebellen is opnieuw opgeflakkerd in West-Darfoer. Daarbij zijn honderden doden gevallen en duizenden Soedanezen zijn op de vlucht geslaan. De VN-Veiligheidsraad heeft de strijdende partijen opgeroepen tot vredesonderhandelingen.

14 maart: Geweld in Tibet

In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar het al de hele week onrustig is, zijn rellen uitgebroken. Boedhistische monniken en Tibetanen kwamen in aanvaring met Chinese agenten. De Chinese politie heeft schoten gelost, verchillende actievoerders kwamen om het leven.

20 maart: Vijf jaar oorlog in Irak

Donderdag 20 maart is het vijf jaar geleden dat de Verenigde Staten en haar bondgenoten de oorlog tegen Irak inzetten. Sindsdien is Irak ondergedompeld in chaos en geweld, meer dan een miljoen Irakezen vluchtten naar ondermeer buurlanden Syrië en Jordanië. Wereldwijd vonden acties plaats om de start van de oorlog te herdenken.

26 maart: De Schutter speciaal rapporteur van de VN

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft landgenoot Olivier De Schutter vandaag benoemd tot speciaal rapporteur voor het recht op voedsel. De Schutter volgt de Zwitser Jean Ziegler op.

30 maart MDC claimt zege in Zimbabwe

Oppositiepartij MDC (Beweging voor Democratische Verandering) eist de zege op na de presidentsverkiezingen van zaterdag 29 maart. Volgens het MDC haalde oppositieleider Morgan Tsvangirai 50,3 procent van de stemmen. De Zimbabwaanse president Robert Mugabe stuurt echter aan op een tweede stemronde.

Cultuur: Fotografen heroveren Congo

Het fotoboek Congo Eza brengt 194 foto’s samen die 25 Congolese fotografen gedurende een tiental jaar namen. Acht literaire teksten, geschreven door vier Congolese schrijvers, markeren de verschillende secties van het werk

Wereldblog: Logistieke draaischijf voor Irak

vredesactieVijf jaar na het begin van de oorlog tegen Irak is België nog steeds een logistieke draaischijf voor Amerikaans oorlogsmateriaal. Op de kaaien 1237-1239 in het Vrasenedok bij de HesseNoordnatie-terminal staan Amerikaanse legervoertuigen te wachten om verscheept te worden naar de Golf, schrijft Vredesactie.

Uitsmijter: Eet meer insecten

insectenIn de hele wereld zijn er meer dan 1400 insectensoorten die door mensen worden gegeten, soms uit noodzaak maar vaak ook als delicatesse. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wil de consumptie van insecten promoten, niet alleen omwille van hun voedingswaarde maar omdat het verzamelen of kweken van de beestjes voor werk zorgt in landelijke gebieden van ontwikkelingslanden.