Jaaroverzicht mei 2008: Natuurrampen teisteren Azië

Nieuws

Jaaroverzicht mei 2008: Natuurrampen teisteren Azië

Jaaroverzicht mei 2008: Natuurrampen teisteren Azië
Jaaroverzicht mei 2008: Natuurrampen teisteren Azië

19 december 2008

De cycloon Nargis trekt op 2 mei een spoor van vernieling door Birma. Een aardbeving maakt tienduizenden doden in China. In Zuid-Afrika breekt xenofoob geweld uit.

Nieuwsoverzicht

1 mei: Bolivia verdeeld

De linkse president van Bolivia, Evo Morales, krijgt steeds meer tegenwind. Morales heeft volgens critici, waaronder enkele sociale bewegingen, de beloofde ommezwaai niet kunnen waarmaken. Enkele provincies streven daarnaast meer autonomie na. Duizenden linkse intellectuelen uit de hele wereld en de Boliviaanse protestantse kerken roepen op de eenheid van het land te vrijwaren.

2 mei: Cycloon Nargis bezoekt Birma

Zaterdag 2 mei trok de cycloon Nargis met windsnelheden tot 190 km per uur een spoor van vernieling door Birma. Na enkele dagen van nieuwsluwte, begonnen de cijfers van slachtoffers op maandag aan een steile klim. Er is sprake van tienduizenden doden en honderdduizenden daklozen. De vijf getroffen regio’s liggen in Zuid- en Centraal-Birma en huisvesten zowat de helft van de 53 miljoen Birmezen.

12 mei: Dodelijke aardbeving in China

Een aardbeving maakt tienduizenden doden in het zuidwesten van China. In de stad Mianyang alleen al stortten zeven scholen in, waarbij 1.700 slachtoffers vielen. In de naburige stad Hanwang stierven nog eens zevenhonderd studenten toen hun school in elkaar klapte. In totaal vernielde de aardbeving bijna zevenduizend schoolgebouwen.

15 mei: Birmese grondwet goedgekeurd

De Birmese junta heeft bekendgemaakt dat hun ontwerp van grondwet met 92,4% van de stemmen is goedgekeurd in het referendum van afgelopen zaterdag. Volgens de Nederlandse organisatie ‘Voorlichting Burmacentrum’ is het referendum niet vrij en eerlijk verlopen.

23 mei: Voedselfactuur arme landen verviervoudigt

De wereld geeft in 2008 656 miljard euro aan voedselimporten, 26 procent meer dan in 2007. In de armste landen stijgt de voedselfactuur van 64 miljard euro met 40 procent tot 107 miljard euro, zegt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO. De organisatie voorspelt dat arme landen tegen het einde van dit jaar vier keer meer zullen betalen voor voedselimport dan in 2000.

24 mei: Bemba opgepakt

De voormalige vice-president van de Democratische Republiek Congo, Jean-Pierre Bemba, is opgepakt in de buurt van Brussel. Het Internationaal Strafhof in Den Haag had op 23 mei een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Bemba.

28 mei: Vluchtelingen kop van jut in Zuid-Afrika

Duizenden allochtone inwoners van Kaapstad hebben hun toevlucht gezocht op politiebureaus, in kerken en in kampen van de gemeente. Het geweld dat begon in Gauteng is ook in Kaapstad uitgebarsten. Op mei 28 had de gemeente Kaapstad al meer dan achttienduizend vluchtelingen geregistreerd die uit arme buurten waren vertrokken nadat hun huizen of winkels waren vernield. Volgens ooggetuigen zijn er ook mensen vermoord.

Cultuur: Reality-tv in Bagdad wint drie Webby-awards

“Hometown Baghdad”, een reeks internetvideo’s die een unieke kijk bieden op het leven van drie jonge Irakezen in Bagdad, heeft drie Webby’s in de wacht gesleept, zowat de Oscars voor internetsites en onlinevideo’s.

Wereldblog: Xenofoob geweld

Het xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap.Het geweld richtte zich vooral tegen Zimbabwaanse immigranten in Johannesburg. Kort nadien zijn er oplaaingen van geweld tegen immigranten in Durban en Gauteng, schrijft Diederik De Mezel.

Uitsmijter: ‘Flintstones’-auto van Greenpeace

Greenpeace heeft in Brussel actie gevoerd tegen de auto-lobby. De auto-industrie probeert al geruime tijd een op handen zijnde wetgeving rond verminderde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s af te zwakken. Met een ‘Flintstones’-auto trokken de milieu-activisten naar het hoofdkwartier van de Europese Federatie van Autoconstructeurs (ACEA).