Jachtluipaard keert terug naar Malawi

Nieuws

Jachtluipaard keert terug naar Malawi

Jachtluipaard keert terug naar Malawi
Jachtluipaard keert terug naar Malawi

IPS

01 juni 2017

Voor het eerst in decennia lopen er weer jachtluipaarden in Malawi. Vier dieren zijn overgebracht vanuit Zuid-Afrika om er een nieuwe populatie te starten.

CC BY 3.0

CC BY 3.0​

Jachtluipaarden zijn al twintig jaar niet meer gespot in het wild in Malawi, en in het natuurpark Liwonde zijn ze zelfs al bijna een eeuw verdwenen. Maar het park heeft nu opnieuw twee mannetjes en twee wijfjes, die het begin moeten vormen van een nieuwe populatie. De dieren zijn overgevlogen vanuit Zuid-Afrika door organisatie Africa Parks.

De dieren verblijven eerst tijdelijk in afgesloten gebieden om zich aan te passen. Als alles goed gaat, worden ze in het grotere park vrijgelaten. Verwacht wordt dat ze het goed zullen doen in Liwonde, omdat de habitat er optimaal is en er heel wat prooidieren voorhanden zijn.

‘Grote roofdieren zoals jachtluipaarden spelen een cruciale rol in de Afrikaanse ecosystemen, maar ze zijn over het hele continent bedreigd’, zegt Craig Reid, coördinator van het Liwonde Nationaal Park. ‘Malawi maakt goede vorderingen wat de bescherming van wild betreft. De herintroductie van de jachtluipaard is historisch voor het land en luidt een nieuw tijdperk voor het park in.’

Neushoorn

Met de jachtluipaarden is Malawi al het tweede Afrikaanse land dat deze maand een iconisch en bedreigd dier terug verwelkomt. Eerder meldde Rwanda al dat de zwarte neushoorn terugkeert naar het land. Twintig dieren werden daarvoor opnieuw geïntroduceerd in het Rwandese natuurpark Akagera, na tien jaar afwezigheid. Ook die dieren werden door African Parks overgebracht en zijn afkomstig uit Zuid-Afrika.

‘Neushoorns zijn een van de grote symbolen van Afrika, maar ze zijn ernstig bedreigd en verdwijnen overal op het continent door de illegale maar lucratieve handel in hoorns’, zei Peter Fearnhead van African Parks. ‘De terugkeer naar dit land is een bewijs van het buitengewone engagement van Rwanda voor milieubescherming en een mijlpaal in het herstel van de natuurlijke diversiteit van Akagera.’