Japan herstart kernreactor ondanks protesten

Nieuws

Japan herstart kernreactor ondanks protesten

Japan herstart kernreactor ondanks protesten
Japan herstart kernreactor ondanks protesten

Kitty Stapp (IPS)

11 augustus 2015

In Japan is vandaag (11 augustus) de eerste kernreactor in gebruik genomen die valt onder nieuwe veiligheidsregels die zijn ingesteld na de ramp met de kerncentrale in Fukushima, vier jaar geleden. De herstart in de kerncentrale Sendai in Japan gaat gepaard met protesten.

Kyushu Electric Power Co. zegt in een verklaring dat veiligheid ‘een topprioriteit’ is bij het opstarten van de nieuwe reactor. Plaatselijke activisten stellen echter dat er geen adequaat plan is om de tienduizenden omwonenden te evacueren, mocht zich een meltdown voordoen zoals in Fukushima.

Als gevolg van een aardbeving en daaropvolgende tsunami in maart 2011, maakte Fukushima de grootste kernramp mee sinds het kernongeluk in Tsjernobyl in 1986. De ramp leidde tot het volledig stilleggen van alle Japanse kerncentrales in 2013. Met de opening van de kernreactor Nr. 1 in Sendai komt daaraan een einde.

Kernenergie was voor de ramp in Fukushima goed voor 30 procent van de elektriciteit in Japan.

Vulkaan

Hoewel de kerncentrale aan nieuwe veiligheidsvoorschriften moet voldoen, voeren tegenstanders aan dat Japan meer aardbevingen kent dan welk ander land ook. En de reactor ligt op 60 kilometer afstand van een actieve vulkaan.

‘Er staan scholen en een ziekenhuis vlakbij de kerncentrale, maar niemand heeft ons iets verteld over een evacuatieplan voor ouderen en kinderen”, zei Yoshitaka Mukohara, woordvoerder van een groep tegenstanders, tegen de Britse krant The Guardian. ‘Er zullen opstoppingen ontstaan door het grote aantal auto’s, aardverschuivingen en beschadigde wegen en bruggen.’

Het energieplan van de regering van de Japanse premier Shinzo Abe leunt sterk op kernenergie. Doel is om 20 procent van de energiebehoefte van het land tegen 2020 te dekken met kernenergie.

Jan Vande Putte, stralingsdeskundige bij Greenpeace in België, constateert dat Japan langer dan een jaar zonder kernenergie en zonder black outs heeft gefunctioneerd. ‘De Japanse regering zou kernenergie achter zich moeten laten en in plaats daarvan moeten kiezen voor een energiebeleid gebaseerd op de expansie van hernieuwbare energie en het verbeteren van de energiezuinigheid. Dat zou de Japanse burgers behoeden voor herhaling van de verschrikkingen van Fukushima en het land helpen te voldoen aan zijn klimaatbeloften.’