Jonge Mapuche indianen filmen tegen onrecht

Nieuws

Jonge Mapuche indianen filmen tegen onrecht

Daniela Estrada

07 mei 2010

In Chili krijgen 20 jonge Mapuche indianen binnenkort een cursus filmles. De bedoeling van die cursus is de Mapuche indianen een stem te geven in een milieuconflict. De Mapuche indianen beschuldigen de Chileense overheid en dienden ook al klacht in bij het Comité voor Racismebestrijding van de Verenigde Naties (CERD).

In de regio Araucanía in het zuiden van Chili vervuilt de Chileense overheid het leefmilieu van de Mapuche indianen. Om de teloorgang van het leefmilieu vast te leggen en naar buiten te brengen, hebben de ngo Citizens Observatory en de Mapuchese krant Azkintuwe ‘Taiñ Azkintun’ opgericht. Taiñ Azkintun, wat zoveel betekent als ‘onze visie’, moet jonge Mapuche indianen een filmopleiding geven zodat zij het onrecht tegen het Mapuche leefmilieu kunnen vastleggen. Het project wordt gefinancierd door de Canadese ambassade en door twee plaatselijke universiteiten.

“Het is de bedoeling dat de twintig leerlingen de noodzakelijke basis meekrijgen om reportages te maken, waarmee ze kunnen communiceren met andere gemeenschappen en de buitenwereld. Het onderwerp van die reportages kan onrecht, cultuur of het behouden en herontdekken van het oud Mapuchees zijn.”, zegt Azkintuwe-redacteur en coördinator van het project Pedro Cayuqueo.

Politieke, sociale en culturele rechten

Volgens statistieken uit 2006 leven er ongeveer één miljoen Mapuche indianen in Chili. Hiermee zijn ze de grootste van de negen officieel erkende inheemse groeperingen in Chili. Sedert het einde van de negentiende eeuw heeft de Chileense overheid geprobeerd om de Mapuchecultuur te destabiliseren door onteigeningen. Een eeuw later, in de vroege jaren negentig, begonnen de Mapuchegemeenschappen naast respect ook hun politieke, sociale en culturele rechten te eisen aan de Chileense overheid.

De Mapuche indianen beweren dat de vuilnisbelten, waterzuiveringsinstallatie en fabrieken op hun grondgebied in strijd zijn met de Internationale Arbeid Conventie (ILO) 169, die stelt dat inheemse volkeren moeten worden geraadpleegd alvorens een onomkeerbare maatregel wordt genomen. Dit deed de Chileense regering niet.

Internet als wapen

Om hun strijd kracht bij te zetten plaatsen jonge Machupe indianen hun klachten en eisen op websites en weblogs. De twintig Machupe indianen die de filmcursus volgen zijn allemaal afkomstig uit Araucanía en Los Ríos. De cursus bevat naast vier intensieve theoretische lessen ook praktijk.

“Het succes van de cursus toont ons dat de Machupe problematiek ook onze jeugd interesseert. Meer dan vijftig jongeren toonden interesse en schreven zich in”, zegt Cayuqueo. “Het is ook de bedoeling om onze studenten Canada te laten bezoeken. Daar kunnen ze leren uit de ervaring van Canadese inheemse jongeren die ook in de communicatie werken.”

Internet als wapen

“Toch leiden we liever ‘promotors’ op dan communicatiedeskundigen en reporters.”, vervolgt Cayuqueo. “Want jongeren zullen vlugger hun gading vinden in nieuwe communicatiesystemen als sociale netwerksites en internet. Tijdens de cursus zullen ze leren hoe ze een scenario moeten schrijven en filmen, maar ook hoe ze hun beelden via de computer kunnen monteren en via het internet kunnen verspreiden.”

“Tijdens hun praktijklessen zullen ze de manier waarop de Mapuche communiceren vastleggen. Mede omdat de gemeenschappen die betrokken zijn in het conflict maar weinig middelen hebben om hun situatie naar de buitenwereld te brengen.” Cayuqueo benadrukt dat ze geen etnisch fanatisme willen promoten, maar dat de Mapuche gebruik wil maken van de beste moderne technologieën, zonder hun eigen waarden en identiteit te verliezen. “De Chileense media brengt slechts één visie. Daarom is zal deze ingeslagen weg, die we ‘Onze Visie’ noemen, niet alleen de Mapuche maar ook de ganse Chileense samenleving ten goede komen”, besluit Cayugueo.