Jordanië geeft werkvergunningen aan Syrische vluchtelingen

Jordanië is het eerste land in de Arabische regio dat werkvergunningen geeft aan vluchtelingen uit Syrië. Dergelijke vergunningen zijn de eerste in hun soort.

  • Oxfam International CC BY-NC-ND 2.0 Syrische arbeiders in het Zaatari vluchtelingenkamp Oxfam International CC BY-NC-ND 2.0

Het gaat om niet-werkgever-specifieke en niet-functie-specifieke vergunningen in de bouwsector. Het zijn met andere woorden vergunningen die iedereen die een baan in de bouw ambieert, kan aanvragen.

De vergunningen zijn van tijdelijke aard en er werd een minimumloon vastgelegd.

Bouwsector open voor iedereen

De uitgifte van de vergunning door de Algemene Federatie van Jordaanse Vakbonden kwam er na een overeenkomst met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Jordaanse overheid.

De bouwsector is volgens het Jordaanse arbeidsrecht opengesteld voor buitenlanders. Een dergelijke arbeidsvergunning was tot kort echter enkel weggelegd voor specifieke werkgevers die op zoek waren naar specifieke profielen.

Voor een aanvraag betalen Syrische vluchtelingen 50 dinar (bijna 60 euro). Voordien was die kostprijs hoger en was de regeling van de sociale zekerheid ingewikkelder.

10.000 legale banen

De aflevering van de werkvergunningen werd mogelijk gemaakt door een overeenkomst tussen de vakbonden en het ministerie van Arbeid in juni. De bedoeling is om jaarlijks 10.000 hernieuwbare vergunningen voor een jaar af te geven aan vluchtelingen die op deze manier legaal tewerkgesteld worden.

Jordanië is het eerste land in de Arabische regio dat soortgelijke vergunningen regelt.

“De nieuwe vergunningen zijn een baanbrekende ontwikkeling voor de regio”, zegt Maha Kattaa van de ILO in Jordanië. “We hebben rekening gehouden met de uitdagingen waar Syrische vluchtelingen voor staan bij het vinden van werk, maar hebben ook de regering bijgestaan in het vinden van een oplossing die goed is voor iedereen: de overheid, de werkgevers en de Syrische arbeiders.”

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift