Kameroen duwt Nigeriaanse vluchtelingen terug naar conflictgebied

Kameroen dwingt duizenden Nigeriaanse vluchtelingen terug te keren naar het noordoosten van Nigeria, een gebied dat nog steeds in crisis verkeert. Dat zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

© UNHCR/Alexis Huguet

 

Begin deze maand tekenden Nigeria en Kameroen een overeenkomst met de UNHCR waarin staat dat terugkeer alleen vrijwillig mag plaatsvinden. Sindsdien zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie echter meer dan 2600 vluchtelingen uit het Verre Noorden van Kameroen de grens overgezet onder dwang. 

De gedwongen terugkeer van asielzoekers en vluchtelingen is in strijd met de VN-Vluchtelingenconventie uit 1951 en de specifiek op Afrika gerichte OAU-conventie uit 1969. Kameroen heeft beide verdragen geratificeerd.

Intern ontheemden

© UNHCR/Hélène Caux

 

‘Wij zijn erkentelijk voor de gastvrijheid van de overheid en de lokale bevolking van Kameroen, dat 85.000 Nigeriaanse vluchtelingen opvangt’, zei UNHCR-woordvoerder Babar Baloch deze week in Genève. ‘Maar de UNHCR doet ook een beroep op Kameroen om de verplichtingen onder regionale en internationale verdragen, en de Kameroense wet, na te komen.’

In het noordoosten van Nigeria is de situatie onzeker en toegang tot basisvoorzieningen is beperkt. Teruggekeerde vluchtelingen hebben meestal geen huis bij terugkeer en kunnen niet terug naar hun plaats van herkomst.

Boko Haram

UNHCR-medewerkers zeggen geconstateerd te hebben dat het Kameroense leger vluchtelingen tegen hun wil het land uitzet, zelfs zonder dat ze de tijd krijgen hun spullen bij elkaar te zoeken. In die chaos vallen gezinnen soms uiteen. In enkele gevallen moesten moeders het land verlaten terwijl hun kinderen achterbleven, waarbij het in één geval ging om een kind van nog geen drie jaar oud.

‘Wij hebben begrip voor de veiligheidszorgen van de Kameroense regering’, zegt Baloch. ‘Maar we willen de autoriteiten erop wijzen dat deze mensen zelf zijn gevlucht voor geweld en aanvallen van Boko Haram, en dat ze recht hebben op bescherming.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.