Kenia wil ook 'change'

Nieuws

Kenia wil ook 'change'

05 november 2008

Vol verwachting volgden de Kenianen vannacht het verloop van de Amerikaanse verkiezing. Sommigen thuis, de meesten in de cafés bij gebrek aan tv of elektriciteit thuis. Dat schrijft Jos Geudens, wereldblogger voor MO.be, vanuit Kenia.

De familie van Obama had zich verzameld rond de grootmoeder in het minuscule dorpje Kogelo in het westen van Kenia. In Kisumu werd een reusachtig scherm geplaatst. Toen het vanmorgen duidelijk werd dat Obama het zou halen, brak de vreugde los en werd de Keniaanse ‘zoon’ gevierd met bier en veel dans. Kisumu, de basis van de Luo- bevolking, speelde hierbij een voorbeeldrol.

Lieveling

Drie jaar geleden bracht Obama als senator al een bezoek aan Kenia om de familie van zijn vader te ontmoeten. Toen al maakte hij een enorme indruk op de gewone Keniaan toen hij er niet voor terugschrok om de corrupte Keniaanse politieke klasse  en de etnische haat aan te klagen.
Die aanpak en natuurlijk zijn Keniaanse ‘roots’ maakte hem onmiddellijk de lieveling van de jongere generatie in Kenia. Een deel van de politieke klasse reageerde verontwaardigd en zei dat hij slecht geïnformeerd  was en zich omringde met slechte raadgevers vanuit de toenmalige oppositie rond Raila Odinga.

Feestdag voor Obama

Dit is nu volledig veranderd: Kibaki heeft voor morgen een vrije dag aangekondigd ter ere van Obama. Maar de verkiezing van Obama zou de politieke klasse hier wel eens zuur kunnen opbreken. Obama’s overwinning  heeft de gevoelige  snaar geraakt bij de  jonge Keniaanse bevolking.
Zijn oproepen voor ‘change’, zijn beroep op een ‘government for the people, with the people’, zijn ‘yes we can’ gaan direct naar hun hart. Dit op een moment dat het meer en meer duidelijk wordt dat de coalitie-regering Kibaki-Odinga- niet  aan de verwachtingen van de jonge generatie beantwoordt.

De jongeren in Kenia willen niet enkel ‘change’ in de Verenigde Staten.

Politieke klasse wil geen verandering

Het ziet er ook naar uit dat zowel ODM (en zijn jongere parlementsleden) en de PNU het Waki-rapport gaan afwijzen omdat ze samen vrezen dat ze vernoemd worden in de beruchte enveloppe van Kofi Annan met financiers en deelnemers aan de etnische rellen.  Dit is een zoveelste teken dat de hele politieke klasse feitelijk geen verandering wil.
Indien recente misdaden tegen de mensheid ongestraft blijven, hoe kunnen dan oude misdaden en onrechtvaardigheden (moord op Tom Mboya, Pinto, Kariuki,…corruptie tijdens Kenyatta, Moi, Kibaki) opgelost en berecht worden?

Jongeren willen change

Als je de jongeren zag manifesteren ( en vieren) vandaag in Kenia , was het duidelijk dat ‘begeerte hen heeft aangeraakt’ en dat ze niet alleen ‘change’ wensen voor Amerika.
Het zou wel eens onvoorziene gevolgen kunnen hebben voor de huidige zelfvoldane  politieke klasse indien er hier een echte  Keniaanse ‘Obama’ moest  opstaan: een welbespraakte ‘leider’ die hier ook banden slaat met de bevolking en de basisbewegingen  en de strijd aangaat met de politieke klasse.